„Umbre” postmoderniste și „Design” al materiei, explorate în adânc

0
288

Artă picturală cu elemente de postmodernism îmbinate cu lucrări de sculptură ce tind să scruteze “substratul structurii geologice a materiei”. Toate acestea se regăsesc în expoziția artiștilor Cristina Cucu și Liviu Rața, deschisă la Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), filiala Baia Mare. Lucrările sunt reunite sub genericul “Umbre” și “Design”.
Artistul Bertalan Kovacs, curatorul expoziției, spune că aștepta de mult această expoziție a celor doi artiști cu care i s-a întrețesut viața de mai multe ori. A fost martorul frământărilor artistice adânci ale Cristinei Cucu și a lui Liviu Rața de la începuturile lor în artă. Fiecare și-a păstrat un specific aparte. Ziua vernisajului a fost asociată cu o zi a bilanțului artistic. Bertalan Kovacs a mai arătat că așa cum în aceste zile suntem cu gândul la primăvară, dar totuși ne bucurăm de “parfumul gutuilor, de culorile speciale ale frunzelor, așezate parcă de un genial pictor”, la fel a fost și momentul în care cei prezenți au admirat lucrările artiștilor expozanți, mergând cu gândul la trecutul lor artistic, dar și la prezent.
“Fiecare din cei doi artiști și-a păstrat un specific aparte. Eu am asistat la dezvoltarea acestei evoluții artistice, azi fiind probabil un punct de bilanț. Cu Cristina Cucu am fost coleg de liceu. A venit cu un suflu atât de inovator, expresiv și antrenant. Cristina a descoperit un univers despre care credeam că nu mai e nimic de spus. Acest nivel al creației ce merge spre adâncuri, o leagă în căutările ei de Liviu Rața”, a spus Bertalan Kovacs.
Despre celălalt artist expozant, Liviu Rața, curatorul expoziției, a adăugat că acesta “nu s-a mulțumit să contemple suprafața lucrurilor, a început să pătrundă cultura în adâncuri și vedem aici câteva jocuri cu poliedre și cu forme răsucite care ne creează un imbold de a ne învârti în jurul lor. Numai un pas ar fi să spun că face sculptură cu forme geometrice. Iată o exprimare artistică subtilă care anticipează anumite lucruri. Liviu intră în sub­stratul structurii geologice a materiei. Liviu închide o epocă și deschide o alta. Ne propune o viziune nouă asupra structurilor găsind în ele căldură, viață proprie, îndemnându-ne să căutăm să înțelegem cheia lor”.
Bertalan Kovacs a mai concluzionat că “cei doi expozanți au oferit publicului un reper, o certitudine, o încurajare pornind de la aceste arhetipuri care au o conotație dincolo de noi și în același timp de iscodire a substraturilor conștienței. Cristina ne oferă în tandem cu acest univers decantarea într-o formulă frumoasă, estetizantă a cotidianului”, a spus Bertalan Kovacs.
Despre cei doi artiști expozanți, președintele UAPR Baia Mare, Laura Ghinea, a afirmat că sunt de apreciat și pentru că știu să fie artiști, dar și dascăli. “Cei doi colegi, Cristina Cucu și Liviu Rața au redeschis porțile Liceului de Arte în anii 90 după Revoluție în momentul în care s-a decis că orașul are nevoie de învățământ artistic. A fost un pas de un deosebit curaj pentru că au fost niște ani de pauză…nu puteai să îți găsești repere estetice atât de ușor. Am avut șansa să avem astfel de artiști care erau implicați la fel de mult și în acest proces educațional. E important ca un artist să fie și un dascăl, la fel de important cum un dascăl trebuie să fie și un artist. Aceste prezențe pe simeze nu fac decât să întărească acest lucru, este esențial să existe această fuziune în a fi dascăl și a fi artist”, a conchis Laura Ghinea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.