Noii Cetățeni de Onoare ai Sighetului

0
217

Prin Hotărâri ale Consiliului Local Sighetu Marmației, au fost conferite titluri de Cetățean de Onoare ai Municipiului dnei prof. Godja Eugenia, dlui ing. Gheorghe Iancu, dlui conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea și dlui prof. univ. dr. Nicolae Iuga.
Pentru toți cei 4, Laudatio a fost susținut de prof. dr. Ioan Dorel Todea, cetățean de Onoare din 2015.

Eugenia Godja
Eugenia Godja

Prof. Eugenia Godja a fost directoare la Liceul Pedagogic și Colegiul Național „Dragoș Vodă”. A schimbat fața Sighetului ca primar al municipiului, în cele trei mandate câștigate consecutiv, în perioada 2000 – 2012. A fost și consilier județean, iar în ultimii ani, Mama Jeni este (cel mai bun) consilier local și a rămas OM adevărat.
Conferențiarul universitar dr. Gheorghe Mihai Bârlea, consilier județean, a fost director de bibliotecă municipală, consilier șef la Inspectoratul pentru Cultură Maramureș, director la Memorial Sighet (la înființarea căruia a contribuit din plin) prefect al județului, senator. Este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și al Uniunii Sociologilor din România. A publicat mai multe cărți de poezie, sociologie, istorie recentă. A mai primit 7 asemenea titluri de Cetățean de onoare în tot atâtea localități din Maramureșul din stânga, dar și din dreapta Tisei, din Ucraina.
Inginerul Gheorghe Iancu este unul din specialiștii care au pus umărul la punerea în func­țiune și la dezvoltarea Combinatului de Industrializare a Lemnului – CIL (CPL) din Sighet. din 1963 încoace. A avut numărul matricol 2 fiind mulți ani inginer șef, apoi director general al acestui combinat, care a fost un imbold pentru dezvoltarea orașului. Aici lucrau peste 5 mii de salariați, iar în anii 80, 40 la sută din valoarea totală a exporturilor la nivel de județ provenea de la CPL Sighet, emblemă cunoscută în cel puțin 12 țări ale lumii, unde a exportat mobilă. Datorită performanțelor din cei aproape 30 de ani activitate, până la privatizare și seriozi­tă­ții celor care au muncit aici, prelucrarea lemnului și industria mobilei nu a dispărut la Sighet, iar pe platforma și secțiile fostului combinat lucrează circa 3-4 mii de oameni în cele 5 societăți comerciale de profil. A publicat mai multe cărți despre industria lemnului în Sighet și Maramureș.
Profesorul universitar și eseistul Nicolae Iuga este doctor în filozofie și este printre primii care publică studii asupra ideii de Etică globală, aparținând teologului german Hans Küng. A publicat atât în țară cât și în străinătate 20 de cărți în domeniul filozofiei multiple. Pentru scrierile sale a primit premii și medalii inclusiv din partea Academiei Române. A fost dascăl la CN ”Dragoș Vodă”, inspector școlar, editorialist și redactor șef la „Jurnalul de Sighet”.
Prin alocuțiunile lor despre unul sau despre toți, cei 4 propuși, au fost susținuți și de consilierii locali: Dana Onița Ivașcu, Nicolae Iuga jr., Liliana Vârsta, Vasile Bodnar, Alin Pontoș, Gavrilă Mihali (președintele de ședință, dar și de primarul Horia Scubli, prof. Doina Voina, prof. Adriana Vescan, pr. Dan Sidău sau prof. Ioan Ardeleanu-Pruncu, vechi cetățean de onoare a Sighetului, dar fără patalama, încă!
Titlurile au fost înmânate de primarul municipiului, Horia Scubli.
La finalul acestei prime părți a ședinței de consiliu care a durat mai bine de două ore, noii cetățeni de onoare ai Sighetului au rostit emoționante alocuțiuni și au mulțumit inițiatorilor, consilierilor locali care au votat secret și în unanimitate acordarea acestor titluri dar și prietenilor, pentru pledoariile lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.