Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au contiuat activităţile pentru depistarea comercianţilor care expun spre vânzare produse contrafăcute. Joi, acţiunea s-a desfăşurat pe raza oraşului Vişeu de Sus.
În urma controalelor efectuate la sediile mai multor societăţi comerciale, au fost depistate 183 articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii purtând fără drept denumirea şi semnul distinctiv al unor mărci înregistrate.
Întrucât reprezentanții agenţilor economici verificaţi nu au putut prezenta certificate de conformitate sau licențe care să ateste originalitatea acestora și care să permită comercializarea lor, produsele, în valoare de peste 22.000 lei, au fost indisponibilizate.
Totodată, poliţiştii au întocmit două dosare penale urmând ca, sub coordonarea procurorului să se efectueze cercetări cu privire la săvârșirea unui număr de 23 de infracțiuni de punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, fapte prevăzute și pedepsite de Legea nr. 84/1998.
Percheziţii la persoane bănuite de deţinere ilegală de arme şi muniţii în Ieud şi Bogdan Vodă
Joi, 5 decembrie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 5 percheziţii domiciliare, pe raza localităţilor Ieud şi Bogdan Vodă, la persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, o armă neletală cu aer comprimat, mai multe cartuşe de vânătoare şi unelte folosite la întreţinerea şi curăţarea armelor şi muniţiei, trofee de căprior şi cerb, 35 kg de carne susceptibilă a fi din vânat precum şi artificii deţinute ilegal.
Totodată, au fost indisponibilizate un autoturism de teren, un dispozitiv optic de vedere pe timp de noapte şi o lunetă.
La activităţi au participat şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş şi criminalişti din cadrul Poliţiei oraşului Borşa şi Vişeu de Sus.
Sub coordonarea procurorului, poliţiştii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracţiunilor de braconaj cinegetic, transportul vânatului fără forme legale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pentru comiterea infracțiunii de „operaţiune cu obiecte pirotehnice efectuată fără drept” şi nerespectarea regimului materialelor explozive.
S-au confiscat artificii şi pocnitori în Baia Sprie, ilegale de sărbători
Joi, polițiștii din Baia Sprie, au efectuat verificări la o societate comercială din oraș și au descoperit că aceasta deținea spre comercializare, fără drept, articole pirotehnice.
Este vorba despre o baterie artificii cu 36 de focuri, categoria F3, trei baterii artificii a câte 16 focuri categoria F2 şi două baterii artificii a câte 16 focuri, categoria F2, de diferite mărci.
Având în vedere că societatea respectivă nu este autorizată să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, întreaga cantitate de materiale pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării, urmând a face obiectul unei constatări criminalistice.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.
Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
• orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept
• comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani
• comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.