Avalanşa drogurilor, tot mai multe victime • Sute de activități antidrog pentru elevi și părinți

0
119

În ultimii ani, flagelul drogurilor a devenit unul dintre fenomenele cele mai complexe, profunde și tragice ale lumii contemporane. În pofida multiplelor măsuri sociale și economice luate pentru a stăvili avalanșa drogurilor, aceasta nu încetează a-și lărgi gama și de a face tot mai multe victime. Numeroasele cercetări din literatura de specialitate arată că toxicomania este întâlnită cu precădere la grupele de vârstă tânără, mai ales din rândul populației lipsite de o situație socio-economică stabilă.

• influențele sociale și culturale amprentează puternic comporta­mentele elevilor în spațiul școlar

„Școala are un rol primordial în conștientizarea elevilor cu privire la importanța stării de sănătate și protejarea acesteia, devenind astfel, alături de alte instituții, unul dintre promotorii și furnizorii principali ai educației pentru sănătate, fizică, mintală și emoțională. Misiunea ei nu este însă una ușoară. Aceasta pentru că programele educative derulate în unitățile de învățământ trebuie să ia în calcul o paletă largă de factori asociați consumului de droguri, atât factori de ordin individual, cât și factori sociali/contextuali. Să nu uităm că școala este o societate în miniatură, iar influențele sociale și culturale amprentează puternic comportamentele elevilor în spațiul școlar”, punctează conf. univ. dr. psiholog Delia-Mariana Ardelean, directorul Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Maramureș. În acest context, profesorii consilieri școlari din CJRAE Maramureș și cabinetele școlare de asistență psihopedagogică desfășoară programe/proiecte educative, activități de consiliere psihopedagogică individuală, de grup, activități de consiliere colectivă (la clasă), activități de consiliere cu cadrele didactice, respectiv, pă­rinți prin intermediul cărora se urmărește prevenirea efectelor negative asociate abuzului de substanțe. „Activitățile de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, derulate de către profesorii consilieri școlari specialiști din cadrul CJRAE Maramureș urmăresc scopuri foarte clar definite: creșterea stimei de sine a elevilor; dezvoltarea empatiei ca bază pentru o dezvoltare afectivă/emoțională sănătoasă; dezvoltarea competențelor de relaționare inter-personală; creșterea capacității de auto-exprimare emoțională; educarea elevilor pentru un stil de viață sanogen; creșterea capacității de auto-control; dezvoltarea abili­tă­ților de luare a deciziilor”, explică conf. univ. dr. psiholog Delia-Mariana Ardelean, directorul CJRAE Maramureș.

• 4.374 de elevi, incluși în 227 programe educative

Astfel, în anul școlar 2019-2020, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș derulează, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Maramureș următoarele proiecte educaționale județene axate pe sensibilizarea elevilor cu privire la consecințele consumului de droguri și pe dezvoltarea abilităților de decizie în privința consumului sau non-consumului de substanțe interzise: „SMART – Stop Morții Albe în Rândul Tinerilor!”, „Necenzurat” (665 beneficiari), „Educație pentru valori comportamentale și atitudini sănătoase în școlile noastre!” (2.533 beneficiari), „Fumatul, un pericol pentru sănătatea noastră!”. În semestrul I al anului școlar în curs, la nivelul CJRAE Maramureș, au fost consiliați individual un număr de 336 elevi, 74 părinți și 69 cadre didactice pe tematici referitoare la educația pentru stil de viață sanogen. În ceea ce privește activitățile de consiliere derulate la clasă, un număr de 4.374 de elevi au fost incluși în 227 programe educative pe tema prevenirii consumului de substanțe cu risc major pentru sănătate. Părinții elevilor au beneficiat de activități de consiliere/lec­to­rat/work­shop pe următoarele teme: „Specificul consumului de droguri la adolescenți”, respectiv „Modalități de promovare a comportamentelor alternative sanogene”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.