Mistreții sînt sacrificați … preventiv

0
72

După găsirea unui mistreț mort de pestă porcină africană pe fondul de vînătoare nr. 30 din localitatea Ocoliș și după confirmarea virusului ppp de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București, prefectul de Maramureș Nicolae-Silviu Ungur a procedat la convocarea comitetului județean și a aprobat planul de eradicare a pestei porcine africane la mistreți. Zona infectată a fost delimitată pe o rază de opt kilometri și cuprinde fonduri de vânătoare de pe raza localităților Ocoliș, Săsar, Băița, Remetea și Dumbrăvița. De asemenea, în zona afectată sînt incluse localitățile Ocoliș, Groși, Satu Nou de Jos, Satu Nou de Sus, Tăuții de Sus, Baia Mare, Săsar, Recea, Mocira, Lăpușel, Arieșu de Pădure, Coltău, Cătălina, Săcălășeni, Culcea, Posta, Chechiș, Dum­brăvița, Coruia, Cărbunar. Zona tampon, delimitată pe o rază de 5 km, include fondurile de vînătoare de pe raza localităților Ocoliș, Săsar, Băița, Remetea, Dumbrăvița, Cicîrlău, Fersig, Chioar, Mănăștur, Cavnic-Plopiș, Gutin-Baia Sprie și Valea Neagră.
Gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreții din aceste zone, prin metode care nu dislocă efectivul, respectiv prin pîndă și dibuire, în termen de 60 de zile. Vînătoarea organizată în zonele afectate și în afara lor se realizează cu vînători autorizați, personal silvic, personal de vînătoare angajat și cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest scop.

Pregătirea probei din splină de mistreţ
Pregătirea probei din splină de mistreţ

Măsurile aplicate în planul de măsuri aprobat prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline) prin păduri; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor, se va realiza doar prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș. Reprezentanții desemnați în plan și ges­tionarii fondurilor de vînătoare vor lua măsuri de dezinfecție. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de DSVSA Maramureș și de medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsuri de biosecuritate (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. Se interzice accesul persoanelor neautorizate în aceste păduri. Se impune prelevarea de probe de la toți mistreții găsiți morți, bolnavi sau uciși în accidente rutiere. Gestionarii fondurilor de vânătoare vor efectua inspecții/patrulări la trei zile, pentru depistarea de porci mistreți morți/bolnavi. Mistreții vînați vor fi depozitați în spații frigorifice, pînă la sosirea rezultatelor de laborator. Se interzice organizarea de aglomerări de animale. Cetățenii care identifică mistreți morți în pădure sau în alte zone, sînt rugați să anunțe autoritățile și să nu intre în contact cu animalul pierit. Telefoane: 0730-999.414, director dr. Crișan Dănuț; 0730.999.400, director adjunct dr. Vasile Pop; 0262-224.031, DSVSA Maramureș. Informație de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.