Soluții pentru colectarea deșeurilor menajere

1
105

Conform unui studiu realizat de InfoCons, în 11% din municipiile reședință de județ deșeurile menajere sînt colectate în amestec, 52% au colectare separată pe două fracții și 46% colectează deșeurile pe mai mult de două fracții, între care se află și Baia Mare. Calculul facturii de salubritate se face în func­ție de numărul de persoane din gospodărie sau din asociația de proprietari, cu un tarif fix per persoană și fără să se țină cont de cantitatea totală de deșeuri colectată. Principiul „Plătește pentru cît arunci” este un instrument economic folosit în multe state din Uniunea Erupeană și are menirea să ajute la creșterea țintei de reciclare. Populația trebuie să devină conștientă că orice acțiune de colectare greșită a deșeurilor costă mulți bani. Este necesară inducerea unor comportamente precum reducerea deșeurilor generate, creșterea gradului de reciclare și scăderea cantităților depozitate. 91% dintre primării au asigurate spațiile pentru colectarea separată a deșeurilor cu containere specifice fiecărui tip de deșeu, iar 22% au înființat centre pentru a oferi populației posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hîrtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii, acumulatori și deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilier. Media pentru tariful pe care cetățenii l-au plătit pentru serviciul de salubrizare a fost de 100 lei de persoană pe an (în anul 2018). În Sectorul 4 din București, era cel mai mic tarif, 71,83 lei, iar cel mai ridicat, în Baia Mare, 154,32 lei/persoană/an. Ne-a informat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
• În luna decembrie 2019, Consiliul Local Baia Mare a aprobat instituirea taxei speciale de salubrizare, datorată de persoanele fizice ce dețin în proprietate imobile în municipiu, de 7 lei/persoană/lună, deci 84 lei pe an. Pînă atunci, fiecare gospodărie avea contract de prestare a serviciului de salubrizare încheiat cu operatorul Drusal SA Baia Mare, la tariful de 12,86 lei/lună/persoană.
(I.N.)

1 COMENTARIU

  1. DE CE NU VOR AUTORITATILE SA APLICE METODA CORECTA LA PROBLEMA DESEURILOR ?? PRINCIPIUL „PLATESTI DUPA CAT ARUNCI” SE APLICA IN FUNCTIE DE CAT ARUNCA FIECARE CLIENT AL SERVICIULUI DE SALUBRITATE ASA CUM II SPUNE NUMELE ESTE TOTAL GRESIT SA SORTAM SI COLECTAM DESEURILE COMPOSTABILE CU DESEURILE REZIDUALE

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.