Linie de contur

0
159

Considerat de Nicolae Manolescu drept cronicarul literar al generației 2000, Daniel Cristea-Enache, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, redactor la revista România literară și director al revistei online Literatura de azi, şi-a lansat în Baia Mare volumul “Linia de contur”, apărut la Editura Spandugino.
„Volumul de față este dedicat prozei (romane, nuvele, povestiri) și literaturii subiective (non)ficționale (memorialistică, jurnale, epistolare, autobiografii, cărți de călătorii, volume cu documente din arhivele CNSAS, cărți de dialoguri, eseistică filtrată biografic, publicistică ficționalizată). Pentru prima oară într-o carte a mea de cronici, proza «obiectivă» e împletită cu literatura «subiectivă», în interiorul unei aceleiași generații, confruntată cu un context istoric”, spune Daniel Cristea-Enache.
În cadrul evenimentului de lansare, găzduit de Amfiteatrul “Augustin Buzura” din cadrul Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare, decanul Facultăţii de litere de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, conf. univ. dr. Ioan-Mircea Farcaş, l-a citat pe Nicolae Manolescu. „Niciunul dintre colegii lui de generație n-a dat dovadă de atâta consecvență, deși destui au început, ca el, prin a scrie critică de întâmpinare, renunțând însă relativ repede, atrași de felurite miraje. Daniel Cristea-Enache rămâne cronicarul literar al generației 2000. Consacrate cu precădere, în primii ani, unor autori aparținând generațiilor vechi, cronicile lui se ocupă tot mai des de scriitorii tineri”.
Cei prezenţi au remarcat că volumul care include peste 700 de pagini de critică literară prezintă o privire critică asupra a diferite producţii literare pe care autorul le-a realizat în perioada 2012-2016. Acestea „împletesc obiectivitatea cu subiectivitatea, ele au fost publicate în cele mai prestigioase reviste de literatură şi cultură din ţara noastră”. Totodată, prof. dr. Anca Costin Hendea a remarcat că o impresionează la acest volum faptul că a recurs la un material de analiză puţin valorizat. „Nu sunt autori canonici, din programele şcolare, mi se pare un act de curaj, un act de temeritate intelectuală. Mă bucur că avem această linie de contur”, a subliniat Anca Costin Hendea. În cadrul evenimentului i-a fost oferită o diplomă de excelență din partea Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Meritele culturale ale criticului literar Daniel Cristea – Enache au fost recunoscute şi de administraţia prezindenţială. În această săptămână, Daniel Cristea-Enache a fost prezent la ceremonia de decorare, în Sufrageria Regală, a unor personalităţi din domeniul literaturii şi artelor plastice. Lui Daniel Cristea-Enache i-a fost conferit cu această ocazie Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria A – Literatura.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.