Prima Casă se transformă într-un program social „O familie, o casă”

0
37

Programul Prima Casă se adresează persoanelor cu vârste de până în 35 de ani, oferindu-le oportunitatea de a accesa un credit imobiliar cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.
Din acest an, Programul „Prima Casă” se transformă într-un program social numit “O familie, o casă”, în cadrul căruia vor putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. De asemenea, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, creditele pentru persoanele din grupuri vulnerabile vor fi garantate integral de stat.

Veniturile beneficiarului nu pot depăși 4.500 lei

În noua sa formă, programul „O familie, o casă” prevede subvenții mai mici și restricții mai mari pentru accesarea unui credit. Mai exact, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, dar acest prag minim urcă până la valoarea de 7.000 lei în cazul în care familia are unul sau mai mulți copii.
Dobânda va fi subvenționată cu 0,5% – în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1% – pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Beneficii importante pentru grupurile vulnerabile

La limita de 4.500 lei vor fi luate în calcul drept venituri și beneficiile de asistență socială primite de persoanele dintr-un grup vulnerabil, însă nu și cele care duc la depășirea pragului.
Grupul vulnerabil înseamnă persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie etc.
Împrumuturile pentru achiziția unei locuințe vor fi garantate de stat de 100%, exceptând dobânzile şi comisioanele, și va fi aplicată o reducere cu 2% a ratei dobânzii creditului garantat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.