Prof. Adrian Negrea, artist plastic și art-terapeut, președintele Asociației ART-M Maramureș, ne recomandă ca, în aceste zile de izolare socială, să ne dirijăm timpul liber înspre arte și manufactură, exploatarea creativității fiind o activitate mai mult decât prielnică psihicului. Negreșit, prof. Adrian Negrea ne îndeamnă să ne orientăm și înspre natură, acest univers oferindu-ne, ca întotdeauna, un „izvor nesecat” de stare de bine.
• curs de pictură cu o componentă art-terapeutică
Reporter: Cursul de pictură al asociației a trecut în mediul online. Ce se întâmplă, însă, cu serviciile de art-terapie, unice, de altfel, în județ?
prof. Adrian NEGREA: Cursul de pictură online e un proiect pe care îl gândim de peste doi ani, cum tot interveneau alte urgențe și nu puteam să-l concretizăm, însă, acum, cu restricțiile din cauza virusului, ne-am zis că e timpul perfect – nu ne-am dorit chiar scenariul acesta de carantinare – de a demara și acest tip de proiect. Cursul online de pictură așa l-am gândit încât să aibă o componentă art-terapeutică chiar dacă e de la distanță. Lecțiile de curs sunt prezentate într-o manieră prietenească și propuse în așa fel încât să crească încrederea în forțele cursantului.
R.: Cum se poate face art-terapie acasă în această perioadă?
prof. A.N.: Recomandarea mea, și cursanții mei o știu, pentru că acasă pot practica pictura cu un grad însemnat terapeutic, este de a-și amenaja un colțișor în casă, în care să picteze, subiecte plăcute, flori, peisaje… Poate e timpul ca părinții să își învețe copiii vechile îndeletniciri, gen: țesut, tricotat, traforat etc.
• „fiecare să încerce să fie cât mai «nebunatic de creativ»”
R.: Carantina, izolarea socială pot influența negativ psihicul oamenilor ducând la depresie. Poate fi depresia remediată prin art-terapie?
prof. A.N.: Sigur că da, carantinarea și izolarea socială pot duce la depresie, mai ales dacă e vorba de o perioadă mai mare. De ce? Pentru că oamenii izolați sunt puși față-n față cu barierele proprii, unii pot să le depășească, alții nu. Iar cei care pot sunt cei care își folosesc creativitatea. Prin creativitate înțeleg atât sferele artelor: muzică, dans, pictură, literatura, cât și domeniile de manufactură: tâmplărie, broderie, grădinărit etc. Foarte important este ca, în perioada aceasta, fiecare să încerce să fie cât mai „nebunatic de creativ” ( în sensul pozitiv spus), altfel stresul va genera comportamente deloc plăcute. Art-terapia remediază foarte multe carențe psihologice, printre care și depresia, bineînțeles. În general, depresivul, de unul singur, nu va avea puterea sau predispoziția de a găsi soluții de a-și îmbunătăți starea psihologică tocmai pentru că e depresiv. De aceea, e recomandat să ceară ajutorul sau să i se ofere de către apropiați.
• program interactiv pentru copii
R.: Ce le recomandați adulților să facă pentru a trece de această perioadă într-un ton mai relaxant? Dar tinerilor, copiilor?
prof. A.N.: O recomandare pe care o pot da pentru a trece de această perioadă este aceea de a urmări etapele de transformare/regenerare a naturii. Natura ne oferă mereu un „izvor nesecat” de stare de bine; pornind de la schimbarea formelor din natură și continuând cu diversitatea coloristică. Copiilor le recomand jocul cu norii, găsirea norilor cu forme sugestive de animale sau obiecte. E un joc de imaginație și relaxare. Ca o noutate absolută, vă spun prin acest interviu că noi ne-am gândit și la copii care stau în casă motiv pentru care, foarte curând, vom începe un program interactiv de pictură pentru copiii în modul online, pe platforma YouTube live, în care vom picta în direct împreună, ne vom juca în mod creativ pe grupe și multe altele. În speranța că aceste cuvinte și idei pot veni în ajutorul celor ce nu știau cum să își gestioneze statul acasă, vă mulțumesc pentru acest interviu și să auzim de bine.