Businessul românesc și multinaționalele

0
103

Unda de șoc a crizei economice care ne paște deja se face simțită. Cauza principală, spun specialiștii în economie, este dependența businessului românesc de multinaționale. Care controlează 50% din cifra de afaceri totală.
Top 1.000 de companii din România, din care 85% sunt multinaţionale, controlează 47% din businessul total din economie, iar restul de 540.000 de companii, din care majoritatea covârşitoare sunt româneşti, se bat pe 53%. De aici concluzia că este de ajuns ca o multinaţională mai mare să-şi reducă activitatea şi unda de şoc se duce în întreaga economie.
Retragerea unei multinaţionale, mai ales dacă este din vestul Europei sau din America, poate să însemne o lovitură importantă, pe tot lanţul de furnizori, mai ales că puterea unei asemenea companii nu poate fi înlocuită atât de uşor.
Economiștii atrag atenția asupra investitorilor chinezi, ruşi sau de alte naţionalităţi, care nu au aceeaşi responsabilitate ca o multinaţională din Vest sau din America. Apoi, antreprenorii români sunt slab capitalizaţi, au o putere financiară scăzută, şi asta îi face extrem de vulnerabili când apare o criză. Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.