Un crescător de vaci de lapte din Unguraș

0
80

Mergem spre satul Unguraș prin Tăuții de Sus, pe lîngă o pășune de 28 ha (închiriată de un fermier local pe 7 ani de la Consiliul Local Dumbrăvița), în mijlocul căreia se află o fîntînă cu cumpănă și un saivan, unde stau peste noapte 20 de vite și vițeii lor.
Mulsul se face cu o instalație acționată de un generator de energie electrică, iar laptele în bidoane este predat la o fabrică din Baia Mare, contra sumei de 1 leu/litru (după ce mai întîi sînt hrăniți vițeii neînțărcați). Iarna, animalele sînt duse în grajdul din sat. Fermierul (a refuzat să-și dea numele la ziar) ne-a spus nemulțumirea sa. Conform legilor, primește subvenție europeană pentru curățarea pășunii de ferigă, muri, pipirig și alte plante nedorite, și își îndeplinește obligațiile, cosește feriga primăvara și toamna, însă i se pretinde să o cosească și vara, cînd taie și iarba bună, ceea ce nu-i convine. Ar dori ca regulamentul să fie modificat, controalele să fie făcute primăvara și toamna, după ce cosește feriga. Pentru a fertiliza solul, iarna administrează gunoi de grajd. Are grijă de pășune, căci primește și subvenția de agro-mediu.
Pășunea aparține comunei Dumbrăvița (satului Unguraș) și se află pe teritoriul administrativ al orașului Baia Sprie, unde impozitul pentru pășune este uriaș, de 900 lei/an/ha. În comuna Dumbrăvița, fermierii sînt scutiți de plata impozitului pe pășune. O altă nemulțumire este că pășunile scad ca suprafață, apar tot felul de drumuri (unul are 10 m lățime!), iar în loc nu se dă alt teren de pășunat, cum prevede legea. Ba se construiesc și case de locuit, iar solul fertil este decopertat pentru a acoperi iazurile de decantare a sterilului. Fermierul se întreabă de ce autoritățile județene și naționale permit aceste ilegalități. Unde vor paște vitele dacă pășunile sînt distruse?! De unde vom mînca lapte?! (Fermierul ne spune cu umor că nepoții noștri vor bea „cococală”, care costă cît 16 litri de lapte crud.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.