Hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” – Scărișoara Nouă

0
158

Scărișoara Nouă… O localitate în extremitatea vestică a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. De la început te cucerește diminutivul dulce din numele acestei localități, cu trimitere la satul Scărișoara din Munții Apuseni, de unde, în urmă cu o sută de ani, au pornit întemeietorii Scărișoarei celei Noi. Așadar, o comunitate seculară – precum acei stejari neclintiți în fața crivățului de pustă –, dar  nu secularizată. Căci „Scărișoara”, dincolo de rezonanța profund mistică a acestui nume în spiritualitatea răsăriteană, este și cognomenul mănăstirii de aici, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Prin urmare, azi, 24 iunie, când este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan, Înaintemergătorul Domnului, a fost zi de mare sărbătoare pentru comunitatea monahală și locală a Scărișoarei. Importanța momentului a fost marcată de prezența ambilor ierarhi ai eparhiei noastre: Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei. În slujirea liturgică Preasfințiile Lor i-au avut alături pe P.Cv.Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, P.Cv.Arhim.Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, P.Cv.Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, fost stareț al Mănăstirii Scărișoara Nouă, P.Cv.Arhim. Spiridon Belei, actualul stareț al mănăstirii, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Marcel Malanca, protopopul de Oaș, și Pr. Florian Mocan, protopopul Careiului, dintr-un larg sobor de preoți și diaconi. Între credincioși s-au aflat și domnii Radu Bud, prefectul județului Satu Mare, respectiv Cosmin Varga, primarul comunei Pișcolt. Răspunsurile au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

La începutul cuvântului său de învățătură, în fața sutelor de credincioși, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a evocat rolul providențial pe care Preasfințitul Timotei, Arhiereu-Vicar, l-a avut, pe vremea când era stareț, întru edificarea acestui superb complex monahal, o minunăție arhitectonică și o minune a lui Dumnezeu în aceste locuri. Chip al prototipului Rohia, Mănăstirea Scărișoara Nouă are excepționale accente de originalitate, care creează – ca și în cazul mănăstirii-blazon a Episcopiei – o atmosferă unică. În acest context, Preasfinția Sa a apreciat generozitatea și ospitalitatea obștii monahale și a credincioșilor. Pesemne au dobândit larghețea inimii din larghețea orizontului care îi înconjoară mirific; sau poate invers, căci omul sfințește, consacră și configurează locul. În continuare, Preasfințitul Părinte Iustin a arătat că sărbătoarea de astăzi ne propune exemplul unui astfel de om; în fapt, al celui mai mare om născut din femeie: Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, singurul prooroc care a văzut și a trăit împlinirea profețiilor întinse de-a lungul secolelor așteptării. De aceea, Sfântul Ioan poate fi paradigmatic pentru o cultură a duhului și a luminii, a adevărului, a vieții și a purității. Un simbol al purității este și frumoasa ie românească – sărbătorită în comunitățile noastre, din țară și din diaspora, tocmai în această zi. De altfel, mulți dintre credincioșii prezenți – între care, urmând unei frumoase tradiții, un grup de tulnicari și tulnicărese din județul Alba – purtau cu mândrie hainele de sărbătoare strămoșești.

La final, Preasfințitul Timotei, și-a exprimat profundele sentimente care îl leagă de anii de-nceput ai zidirii acestei mănăstiri, sarcină primită ca pe o ascultare, și sporită odată cu dragostea sa pentru împlinirea ei. În încheiere, Preasfinția Sa a reînnoit gândurile de bine, de sănătate și de mulțumire față de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, cu ocazia zilei sale de naștere, din ajunul sărbătorii de azi.

Nădăjduim ca prăznuirea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul să constituie, pentru fiecare, o nouă treaptă din scărița urcușului duhovnicesc. Amin!

Prof. C.B. Roatiş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”                 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.