Un tînăr legumicultor din Pribilești

0
1083

Marius Aftan le urmează părinților în munca de producere a legumelor în spații protejate și în cîmp, a investit mulți bani, 60.000 de lei, pentru un solar cu strat dublu de folie de polietilenă, care se comportă precum o seră.
Așa se explică faptul că iese pe piață cu roșii coapte încă din luna mai. A semănat semințele de roșii în răsadniță imediat după Bobotează, iar la începutul lunii martie a plantat răsadurile în solar. De atunci, au rodit 8 etaje și mai sînt 2 cu fructe. Are noroc cu albinele unui vecin, polenizează florile, nu trebuie să cumpere bondari cu 200 de euro. A urmat un curs de legumicultor și după serviciu (este salariat la „Aramis”) își ajută părinții – au experiență de 30 de ani în legumicultură. El a creat un blog, Grădina lui Marius Aftan, tel. 0748-233.261, prin care anunță cînd duce roșiile la piață. Udă plantele cu apă din fîntînă. În zilele cu nori, aprinde neoanele speciale (la răsaduri). Mulcește cu folie neagră. Încălzește cu sobe (pe rumeguș și ulei ars de floarea-soarelui) și cu o aerotermă pe motorină. Ar avea nevoie de o centrală termică pe gaz metan. Fertilizează solul cu îngrășăminte naturale (gunoi de vacă și purin). Tratează pantele, în caz de invazie de tripși, cu un insecticid recomandat de dr. ing. Melania Oltean de la Unitatea Fitosanitară, care supraveghează culturile din Programul Tomata 2020 și respectarea perioadei de pauză. Recoltează circa 200 kg de roșii la 2-3 zile, unii preferă soiul cu coajă subțire și fructe mari, alții cumpără roșiile mai mici și cu coajă groasă. În viitor, intenționează să producă roșii ecologice și se pregătește pentru a reuși.
• Piața băimăreană este plină de roșii aduse din județul Galați sau importate, au prețul de 4-8 lei/kg (în piața angro, a văzut cu 2 lei/kg). „Noi vindem roșiile cu 5-10 lei/kg, după mărime, însă avantajul constă în prospețime și în gust”, ne spune Marius Aftan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.