Centrul de Transfuzii Sanguine din Baia Mare are nevoie de donatori!

0
73

Pentru a putea să-i ajute pe bolnavii din Maramureș, Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare are nevoie de ajutor din partea populației. Este nevoie de toate grupele de sânge și de plasmă convalescent, adică a persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus și în prezent sunt vindecate.
„Avem în Maramureș peste 370.000 de locuitori cu potențial de donator, iar numărul celor care donează sânge pe parcursul unui an nu depășește 5.000”, arată Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.
Doar 6 persoane care s-au vindecat de Covid-19 au donat plasmă convalescent. Necesitățile sunt însă mult mai mari. Chiar în acest moment, la Spitalul TBC din Baia Mare sunt internați pacienți infectați cu SARS-CoV-2, în stare gravă, a căror viață depinde de această procedură experimentală. Centrul de Transfuzie apelează în mod frecvent la sprijin din partea altor județe, pentru a face rost de plasma necesară tratării bolnavilor de Covid.
În județul nostru, conform datelor oficiale, până luni, 278 de persoane se vindecaseră de Covid-19. Dintre persoanele care au fost infectate și care ar putea dona plasmă, unele nu se califică pentru donare, altele refuză, dar o parte ar vrea să doneze și sunt descurajate de procedura complicată.
Pot dona plasmă persoanele care s-au vindecat de minimum 14 zile și care prezintă acte care atestă perioada internării, biletul de ieșire din spital, un test PCR care atestă că au fost pozitivi, un test PCR negativ realizat ulterior și, opțional, testarea pentru anticorpii anti SARS-CoV-2. Urmează un consult la cabinetul Centrului, în urma căruia medicul stabilește dacă pacientul se califică pentru donare și prin ce procedură (standard sau plasmafereză – pentru aceasta din urmă este nevoie ca pacientul să aibă vene cu calibru mare).
Lista potențialilor donatori a fost deja epuizată, așa încât singura speranță de a mai primi plasmă convalescentă este ca persoanele care au fost infectate să se prezinte la Centru din proprie inițiativă- se arată într-un comunicat al USR Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.