Reglementarea șomajului tehnic în starea de urgență și de alertă

0
32

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind reglementarea șomajului tehnic în timpul stării de urgență și a stării de alertă. Deputații au admis parțial, cererea de reexaminare a proiectului de lege pentru completarea Codului muncii care vizează dispoziții referitoare la suspendarea contractelor individuale de muncă pe durata stării de asediu sau a stării de urgență.

Reglementări în privința indemnizației de șomaj tehnic

Proiectul prevede că, „în cazul suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență, (…) salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență, după caz”.
„În situația în care bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, indemnizația (…) poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”, stipulează actul normativ. Potrivit acestuia, în situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, dintre care cel puțin unul cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de asediu sau stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic, iar în cazul în care toate contractele sunt suspendate să beneficieze de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, prevede proiectul.

Cum se face plata indemnizației?

Plata indemnizației se va face către conturile deschise de angajatori la băncile comerciale. Plata sumei se face în baza cererii semnate și datate de reprezentantul legal, depusă prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene. Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, iar plata indemnizației se efectuează salariatului în termen de maximum trei zile lucrătoare de la primirea de către angajator a acestor sume. Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.