­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Despre Icoan─â

0
183

Icoanele ne ├«nso╚Ťesc de la na╚Ötere p├ón─â la moarte. Suntem sub privirea ocrotitoare a lor ├«ntreaga via╚Ť─â. Cre╚Ötem, devenim maturi, ne ├«n╚Ťelep╚Ťim ├«n prezen╚Ťa lor, c─âp─ât├ónd o altfel de lini╚Öte, dec├ót cea a lumii din jur. Ne uit─âm la icoan─â, dar suntem ╚Öi privi╚Ťi dinspre aceasta.
V-a╚Ťi ├«ntrebat cum ar fi casa din care lipse╚Öte icoana? Sau sufletul omului? Icoana este o imagine f─âcut─â nu pentru ochi ╚Öi minte, ci pentru suflet ╚Öi inim─â, c─âci, chiar dac─â sensurile nu sunt ├«n╚Ťelese de la prima vedere, icoana aduce m├óng├óiere, ne ├«nt─âre╚Öte f─âc├óndu-ne s─â avem n─âdejde. Ne ridic─â din lumea concret─â, din zbuciumul cotidian, duc├óndu-ne cu g├óndul la cele mai presus de lume.
Ce trebuie s─â vedem, sau s─â sim╚Ťim privind o icoan─â, ├«l ├«ntrebam pe p─ârintele Florin Codrea? ╚śi primeam un r─âspuns plin de ├«n╚Ťelepciune. O interoga╚Ťie asupra vie╚Ťii, o alt─â perspectiv─â asupra vie╚Ťii. Cele nev─âzute se fac v─âzute, cele neapropiate ne par apropiate. Privim ╚Öi suntem privi╚Ťi, ne adres─âm ╚Öi spunem ce g├óndim, ce suntem! Icoana nu este provocatoare, ci lini╚Ötitoare, ├«n dimensiunea sa cea mai profund─â. Ne poart─â inima dincolo de lumea aceasta ╚Öi ne-o a╚Öaz─â l├óng─â cei pe care ├«i zugr─âve╚Öte. Prin icoan─â urc─âm c├óte pu╚Ťin spre Cer!
S-o cinstim ╚Öi s─â l─âs─âm mereu ca frumuse╚Ťea ╚Öi Lumina ei s─â ne umple sufletul ╚Öi via╚Ťa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.