­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Consilierea ├«n carier─â

0
169

Consilierea ├«n carier─â este un domeniu nou, mai ales pentru locuitorii satelor, acolo unde tradi╚Ťiile ╚Öi cutumele sunt de multe ori mai puternice dec├ót lucrurile noi, care p─âtrund, vr├ónd-nevr├ónd, ╚Öi ├«n lumea rural─â. ├Än opinia unui bun consilier, cariera trebuie motivat─â din interior. Locurile de munc─â sunt de╚Ťinute de o companie, dar noi de╚Ťi┬şnem cariera. De altfel, Confucius spunea: Alege o profesie care ├«╚Ťi place ╚Öi nu va trebui s─â munce╚Öti nici o zi ├«n via╚Ťa ta. Adic─â dac─â faci ceva cu pl─âcere nu sim╚Ťi oboseala sau rutina.
Satisfac╚Ťia este pe m─âsura convingerii cu care consilierii fac aceast─â munc─â, deloc u╚Öoar─â. Fiindc─â atunci c├ónd vorbe╚Öti despre consiliere, trebuie s─â ai ├«n vedere mentalit─â╚Ťi ╚Öi mituri, care sunt greu de d─âr├ómat, dar care e nevoie s─â fie d─âr├ómate. De╚Öi cariera este legat─â de munc─â, ea poate fi definit─â ├«ntr-un sens mult mai larg, ca un cadru dinamic ├«n care o persoan─â ├«╚Öi percepe via╚Ťa, ├«n ├«ntregul ei.
Oricare variant─â de defini╚Ťie ai alege, ├«ns─â, exist─â o serie de constante care pot oferi o imagine cuprinz─âtoare a conceptului de carier─â: cre╚Öterea, cantitativ─â sau calitativ─â, a gradului de satisfac╚Ťie personal─â; ideea de mobilitate, reflectat─â prin succesiunea de posturi, leg─âtura cu nivelul de performan╚Ť─â; coordonata profesional─â; cadrul organiza╚Ťional, privit ca un poten╚Ťial de dezvoltare a carierei sau, dup─â caz, ca o barier─â ├«n calea acestei dezvolt─âri; ecoul ├«n spa╚Ťiul social ╚Öi familial; percep╚Ťia individual─â a spa╚Ťiului, timpului ╚Öi celorlal╚Ťi factori prin prisma c─ârora este evaluat─â cariera.
Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.