🕮 Lecții de învățat 🕮 De la Nemesis la Premiul Nobel

0
114

Mulți s-au întrebat de ce Nobel s-a oprit doar la cinci științe: fizica, chimia, medicina, pacea și literatura, rămasă și ea, inițial, pe dinafară. Ignorând atâtea alte domenii, printre care și economia. Chiar și testamentul a produs în epocă multe dificultăți. Neavând încredere în avocați, Alfred Nobel și-a încropit singur testamentul. Era posesorul unei averi, pe care o lăsa, dar nu specifica nici un moștenitor, deși avea familie. Și-a asumat această sarcină regele.
Puțină lume știe că în ultima parte a vieții, Nobel a scris o tragedie: Nemesis. Intrată în uitare, deoarece după moartea sa, moștenitorii au ars exemplarele pe care le-au găsit, considerând opera nedemnă de un donator universal. Doar trei exemplare din “Nemesis” au fost păstrate.
Și un Premiu. E minunat să fii deținătorul unui Premiu Nobel!
Primele premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901, după moartea creatorului lor. Ele constau din: o medalie, o diplomă și o sumă importantă de bani. Din fericire avem și premiați Nobel de origine română: George Emil Palade, Ștefan Hell, Herta Muller, Elie Wiesel. Dacă facem apel la rivalitatea dintre Europa și America, cea din urmă iese în evidență în ceea ce privește premiile Nobel pentru științe.
Lecții, lecții!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.