Din Petrova, încă o legătură între Valea Vișeului și a Izei!

1
188

Dacă vreți să știți cum arată o lecție de ambiție dată autorităților locale și județene, Petrova are un asemenea exemplu. Odinioară, între văile Izei și a Vișeului se putea trece numai pe la Bocicoiel, între Bogdan Vodă și Vișeul de Jos. În rest, roată prin Sighet sau pe la Moisei…
Comuna Petrova a reușit, în ultimii 5 ani, să facă alte două asemenea legături între cele două văi, fără mare sprijin, doar bătând palma colegial cu comunitățile de vizavi! Inițial, s-a schițat drumul dintre Strâmtura și Petrova. De pământ. Apoi au pus piatră. Când conjunctura le-a permis, au asfaltat! La acest moment, drumul intercomunal dintre cele două văi este deschis pe tot timpul anului! Mai mult, în locurile în care sunt alunecări de pământ spre carosabil, inerente din cauza pantelor, a intervenit nu autoritatea locală ci,… primarul în sine.

Bârsana
Bârsana

„Da, erau în toamnă 2-3 locuri unde cobora pământul în drum, după ploi. Am trimis oameni cu utilaje, s-au tot moșmondit acolo. M-am enervat, m-am suit eu pe excavator și într-o zi de lucru, până în ora 2, am eliberat total drumul. Dacă treceți pe acolo și au apărut să-mi ziceți, că merg iar”, ne spune primarul Ion Petrovai. Da, domnu’ primar, după dezgheț trebuie să interveniți iar, sunt 2-3 locuri unde începe, dar nu e traficul sugrumat încă.
Cu titlu de noutate, primarul Petrovai ne spune că a reușit să mai deschidă un asemenea drum, o legătură cu Bârsana, peste munte, care de asemenea leagă DN 18 cu DJ 186!
„De la urcarea pe Hera, am deschis un drum spre Bârsana. E pietruit și încă bine, teoretic, ar mai fi cam 2,5 kilometri pe partea Bârsanei și încă 1,5 kilometri dinspre Petrova și avem drumul! Oricum, e pietruit ca pregătit de asfaltare, se poate trece pe acolo fără probleme, ieșiți pe Valea Muntelui la Bârsana! La noi e pietruit tot, dincolo este asfalt până unde sunt case. Oricum, avem promisiuni din partea Consiliului Județean că ne vor ajuta să asfaltăm și să avem încă o legătură utilă!”, spune edilul.
Altfel spus, la acest moment, Petrova este singura comună care a deschis două drumuri între cele două văi, a Izei și a Vișeului. Mai există două locuri unde, potrivit hărților și autorită­ților locale, este posibil, una este între Coștiui și Valea Stejarului, o alta la cealaltă extremă, între Săliștea de Sus și Vișeul de Mijloc.

1 COMENTARIU

  1. As vrea sa intrebati primarii din Viseu de Sus si Salistea de Sus,cand se va definitiva traseul care leaga Viseu de Mijloc cu Salistea de Sus,adica sa se angajeze la un termen concret (sa le amintiti ca nu mai este campanie electorala).Ca un om care am copilarit pe aceste meleaguri imi amintesc cum in fiecare zi de vineri, o multime de salisteni veneau pe jos prin Valea Botoii cu produse agricole spre vanzare la targul din Viseu de Sus.Indeosebi primarul din Saliste (“Meseriasul “) cred ca ar fi mandru de asa realizare.Va doresc mult succes si nu uitati ca aceste functii sunt vremelnice dar realizarile voastre vor dainui peste generatii.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.