🕮 Lecții de învățat 🕮 Copiii și pandemia

0
74

Anxietatea e modul cu care copiii răspund la stres, iar pandemia deja le creează celor mici o apăsare uriașă. Cine spune că pandemia de coronavirus nu-i afectează emoțional pe copii ori este ignorant, ori nu știe ce spune. Primele semne sunt cele ale anxietății și depresiei. Care se insinuează ca o umbră și cu care e greu să te lupți până ajungi s-o scoți la lumină.
Studiile arată că mai mult de opt din zece copii au înregistrat o creștere a emoțiilor negative, iar într-o treime dintre familiile supuse studiului, un adult sau un copil a raportat un act de violență conjugală.
Copiii devin anxioși pentru că le lipsesc comunicarea, socializarea, interacțiunea, întâlnirile și jocul. Activitățile pe care înainte de pandemie le făceau împreună cu prietenii sau cu colegii. Ei resimt puternic lipsa apartenenței la grupurile cu care erau obișnuiți, mișcarea, comunicarea. Ca să nu spunem că și părinții mai fac greșeli. Din dorința de a-i feri pe copii de evenimente nedorite, îi protejează exagerat, uitând că protecția aceasta nu se poate duce la… infinit.
Calea mai potrivită fiind aceea de a-i ajuta să învețe câteva mecanisme de adaptare și, cu ajutorul acestora, să gestioneze anxietatea. Copilul trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui, de ce e nevoie de mască, de ce nu are voie la joacă, de ce nu se poate întâlni cu prietenii, de ce, de ce…
Evitarea răspunsurilor doar îi accentuează anxietatea. Cu povești, cu desene, cu răspunsuri simple, cu soluții adecvate Binele poate să învingă Răul. Și copilul va înțelege cum să se descurce mai bine cu ceea ce îi provoacă frică și anxietate. Să nu uităm că emoțiile părinților pot fi preluate foarte ușor de către copii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.