Vești bune

0
246

Titlul meu vă poate descumpăni. După atâtea știri bombă, cu incendii la spitale, cu morți pe șosele, cu bătăi în stradă, cu înjunghieri prin apartamente, cu divorțuri, care ocupă și preocupă televiziunile noastre, de la stat, până la privat, a spune că mai sunt și vești bune în țara noastră, poți fi alungat cu priviri urâte. Răul acestei lumi, parcă, a fugărit binele din sufletul nostru. De când cu această nenorocită pandemie, care nu se mai dă dusă, ni s-a schimbat felul de a gândi. Laboratorul sufletului nostru, în tăcere, prelucrează veștile despre acest nenoroc al lumii, în foarte multe feluri. Toate sunt vești incendiare. Și dacă nu sunt. Mă întâlnesc pe stradă cu prieteni, ne cunoaștem după mers, și reclamă îndoiala din lumea în care trăim. Și atunci, să mai descrețesc frunțile oamenilor, și să provoc zâmbetul nevăzut din spatele măștilor, am căutat un set de vești bune. Confirmate de alții și scrise de mine. În care, evident, am investit un dram de încredere. Dacă nu mai credem în nimic, ce se mai întâmplă cu noi? De prin lume adunate, și-napoi la lume date! O veste bună. România este în topul țărilor în care se poate trăi în pandemie. Țara noastră este pe locul 10, în Topul Bloomberg, al celor mai bune locuri în care să trăiești în timpul pandemiei. Datorită ratei mari de vaccinare devansăm țări precum Spania și Germania și se clasează imediat după Marea Britanie și Italia. Indicele topului combină numărul de cazuri pozitive raportate la populație, rata mortalității pe ultima lună, precum și accesul la vaccinuri și rata vaccinării.
În timp ce scriu, văd știri la televiziunile autohtone, că suntem amenințați cu noi valuri de îngrijorări. Ne înfioară. Eu am înțeles, din lumea asta, că în tot răul mai este și un sclipăt de bine. O altă veste, pe care am luat-o de bună, este cea referitoare la Regia Națională a Pădurilor. Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieți fores­tieri în campania de împăduriri de primăvară, în cursul căreia vor fi regenerate peste 9000 de hectare de fond forestier. Nu vă spun câte hectare au fost tăiate ilegal, cu sălbăticie, că astăzi este vorba de vești bune. Printre județele harnice la plantat este și Maramureșul. După atâta jaf, iată se vorbește și de lucrări de regenerare.
Din pădure, cobor pe marele ecran. Documentarul „Colectiv,” realizat de regizorul Alexandru Nanau, este primul film românesc nominalizat la Premiul Oscar, fiind socotit cel mai bun lungmetraj documentar și cel mai bun lungmetraj internațional. În 25 aprilie vom putea gusta bucuria cea mare. O altă veste bună se referă la copiii din mediul rural. Cadrele didactice de la comune, care doresc să înființeze în școala la care predau centre de tip after-school, pentru copiii aflați în pericol de abandon școlar, au la dispoziție programul „Nouă ne pasă.” Școlile selectate primesc o bursă anuală care acoperă cheltuielile pentru masa copiilor, materiale didactice și plata profesorilor care predau. Este o veste la nivel național, autoritățile din județul nostru ne pot fi de ajutor pentru bunătatea știrii.
Cică România va merge cu planuri de 40 de miliarde de euro în fața specialiștilor de la Uniunea Europeană pentru a obține o finanțare pentru revenirea economică de după pandemie. Toate proiectele trebuie să fie împlinite în următorii cinci ani. Dar când se termină pandemia? Că pe la noi se vorbește tot mai mult despre carantinări. Sporesc cifrele care ne întristează. Stop!, v-am promis vești bune. Am deschis ușa la Ministerul Culturii și de acolo am aflat că sunt discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică pentru reluarea evenimentelor medii și mari în aer liber. Nu vor fi ca înainte, dar ni se livrează o speranță. Cum țara are nevoie și de veselie, am socotit că este o veste bună. Vor fi și reguli clare, care să permită desfășurarea evenimentelor. Cu limită de spectatori, cu adeverințe de vaccinare. Că doar, de când a năvălit peste noi pandemia, ni s-a spus că nimic nu va fi ca înainte. De unde au știut prezicătorii? Din cer ori de pe pământ?
Îmi trece pe sub privire vestea că Primăria Turda a început lucrările la modernizarea Castrului Roman din oraș. Să fiu în ton cu pandemia, aflu că Germania va fabrica vaccinul românesc OncoGen. Vestea bună ar fi ca să ajungă și în România. Că valul trei nu ne ocolește. Nevăzutul este agresiv. Spitalele sunt împovărate. Nici Maramureșul nu este ferit. Vestea bună ne-o puteți da fiecare dintre dumnevoastră. Ne poate fi de leac în aceste vremuri încurcate. Ocrotiți-vă cu curaj și înțelepciune. Că nu avem unde fugi din această lume. Gândiți-vă și la alte vești bune, care ne pot lumina drumul. Ascultați de cei pricepuți. Curaj! Și nu ne speriați cu vorbe monstruoase.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.