Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a slujit în sobor de Arhierei la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

0
101

Joi, 25 martie 2021, praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în sorbor de Arhierei, cu ocazia hramului și a împlinii unui deceniu de când Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a fost instalat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ca Mitropolit.

            Din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop Vicar al Clujului, precum și preoți din Permanența Centrului Eparhial, cadre universitare, protoierei și preoți de mir din Arhiepiscopie. A asistat și Preasfințitul Părinte Vasile Fluieraș.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Psalmodia Transilvanica și Corul Catedralei Mitropolitane, dirijate de Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu.

           Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în care a spus, printre altele:

„Este foarte important să reținem și să nu uităm și să mărturisim că Dumnezeu a hotărât ca femeia să fie copărtașă la mântuirea lumii. La aducerea pe lume a vieții, în parteneriat cu Dumnezeu, Care dăruiește viața și sufletul fiecărui om. Femeia este locașul sacru în care am venit pe lume fiecare dintre noi și pe care l-a acceptat și Fiul lui Dumnezeu. Iată unde a așezat Dumnezeu, prin Nașterea lui Hristos, femeia. Biserica a așezat pe Maica Domnului, prin ceea ce am învățat din Sfintele Scripturi, din ceea ce au profețit profeții, care au văzut-o pe Maica Domnului Împărăteasă și Doamnă, stând de-a dreapta, în haină aurită îmbrăcată și preaînfrumusețată. Biserica a așezat-o în icoană, Sfinții Părinți au șezat-o în dogme, numind-o Născătoare de Dumnezeu, alcătuitorii slujbelor au așezat-o în Liturghie și în imnografie, iar poporul lui Dumnezeu a așezat-o în inimă și în credința lui, pentru că cele mai multe icoane făcătoare de minuni sunt ale Maicii Domnului. Cele mai multe minuni se petrec în fața icoanei Maicii Domnului. De ce? Pentru că acolo se roagă cele mai multe femei și cele mai multe mame, cei mai mulți necăjiți, pentru că Maica Domnului ne înțelege cel mai bine toată viața, toată simțirea, toată trăirea, toată durerea și bucuria, în același timp.”

            După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Polihroniu de mulțumire lui  Dumnezeu și pentru ca să-Și reverse harul și darurile Sale asupra Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei și asupra Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pe care o conduce.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a adresat Înaltului sărbătorit cuvinte de mulțumire, de felicitare și de prețuire, de rugăciune din partea Ierarhilor, poporului lui Dumnezeu, a preoțimii din cele trei eparhii ale Mitropoliei și a cinului monahal, a școlilor teologice, subliniind activitatea pastorală, liturgică, cultural-teologică, administrativă și social-filantropică în slujba Bisericii lui Hristos și i-a urat mulți și binecuvântați ani și a dăruit din partea Sinodului Mitropolitan și a Eparhiei Maramureșului și Sătmarului o icoană cu Maica Domnului, iar din partea protoiereilor și ostenitorilor Catedralei Mitropolitane o Cruce de binecuvântare și un engolpion.

În cuvântul de mulțumire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a dat slavă lui Dumnezeu și I-a mulțumit pentru toate.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.