Strigătul medicilor: „Deconectați cât mai rapid deciziile medicale epidemiologice de decizia politică!”

0
78

Un grup de profesioniști români din Rețeaua de Solidaritate – inițiativa transfrontalieră ce reunește medici și cercetători români din țară și din diaspora – face apel la autorități, printr-o scrisoare deschisă, pentru a colabora în vederea opririi dezastrului sanitar. Scrisoarea este adresată președintelui României, deputaților, senatorilor și oamenilor politici.
Rețeaua de Solidaritate își oferă sprijinul în vederea stopării pandemiei COVID-19, care a înregistrat cifre sumbre în ultima perioadă, și solicită:
1. Vă rugăm ca măcar în aceste zile cumplite pentru țară să vă asumați statutul cu care poporul român v-a mandatat și să acționați responsabil și NUMAI în numele interesului public, unindu-vă eforturile și buna-credință și punând capăt imediat crizei guvernamentale, care produce haos decizional, inclusiv în domeniul sanitar. Această stare de fapt, care poate fi redresată prin voința Dvs. politică, ucide oameni zilnic.
2. Vă rugăm să prioritizați opiniile specialiștilor și să dispuneți chiar azi un pachet de măsuri epidemiologice urgente, care să includă măsuri de carantinare pentru limitarea contactului social și pentru scăderea presiunii pe spitalele românești. Fiți conștienți că orice întârzieri bazate pe obiective populiste aruncă România într-o situație tot mai gravă care nu va face decât să crească numărul de vieți pierdute!
3. Vă rugăm să luați măsuri care să stimuleze solidaritatea și colaborarea dintre medici, având în vedere că există deja un act normativ care să faciliteze alăturarea unei părți din personalul medical din alte specialități colegilor lor din secțiile Covid, în tratarea pacienților infectați. De asemenea, vă rugăm să luați măsuri care să stimuleze solidaritatea și colaborarea întregii societăți prin apel la voluntari, inclusiv pentru comunicarea cu pacienții și cu familiile celor internați în spitale. Implicarea voluntarilor, e vitală în aceste zile în desfășurarea activităților din spitale.
4. Conectarea tuturor vectorilor de imagine, inclusiv cultele și alinierea pe un mesaj public comun provaccinare. Vaccinarea nu e doar o măsură de protecție personală, ci o măsură de sănătate publică.
5. Vă rugăm să deconectați cât mai rapid deciziile medicale epidemiologice de decizia politică, prin instituirea rapidă a unui grup de experți cu susținere ministerială, dar neafiliați politic, care să poată coordona independent gestionarea vaccinării, care să poată emite decizii sanitare esențiale, fără amestecul sau controlul factorului politic. Acest grup de experți trebuie să reunească și specialiști în comunicarea medicală, responsabili de conectarea unor părți relevante din societate, și care să fie capabili să realizeze inclusiv un dialog real cu reprezentanții cultelor.
În Rețeaua de Solidaritate se găsesc profesioniști români bine pregătiți și bine conectați (în special medici și cercetători din țară și din diaspora), dispuși să se implice și să colaboreze cu autoritățile, pentru a ajuta la depășirea crizei. Haideți să ne unim competențele și buna-credință pentru a ieși cât mai repede din situația catastrofală, ce duce zilnic la pierderea a sute de vieți omenești în rândul alor noștri!
Accentuăm faptul că e un moment crucial în care clasa politică românească poate opri criza guvernamentală, demonstrând maturitate, responsabilitate, dar și compasiune față de poporul român, atât de încercat în aceste zile.
E de asemenea ceasul al 12-lea în care și în România vocea specialiștilor trebuie pusă în prim-plan, înlocuind orice discurs și decizie politică, cu impact medical epidemiologic.
Puneți punct crizei gu­vernamentale și haideți să colaborăm în slujba românilor!
Cu cele mai bune gânduri,
Rețeaua de Solidaritate”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.