O statuie care apără țara

0
279

Duminică, 23 ianuarie, 2022, la Groșii Băii Mari a fost arătat luminii bustul marelui taragotist și interpret al folclorului românesc, Dumitru Fărcaș. În același sat în care Mitru a văzut lumina lumii și își doarme somnul veșniciei. O zi de iarnă în care frigul subția viori a fost dăruită unui bărbat al cântecului întru memoria comunei. Prietenul, fostul prefect de Maramureș, Anton Rohian, cu rosturi importante în energia manifestării de la Groși, m-a chemat să particip la farmecul acelei duminici. Dimpreună cu prietenul, profesorul Gheorghe Mihai Bârlea, și el fost prefect de Maramureș, am răspuns invitației. Ceremonia s-a desfășurat la Primăria Comunei. Așa că aici l-am întâlnit pe domnul Florin Boltea, primarul așezării cântate de Mitru, dar și de alți maeștri ai taragotului. De la el am aflat scenariul zilei.
În crucea amiezii a început să vină lumea lui Dumitru Fărcaș. Și a început ceremonia, inspirat condusă de părintele Virgil Jicărean. S-a intonat Imnul de Stat. Apoi a fost dezvelit bustul de bronz. Pânza misterioasă a fost îndepărtată de primarul Florin Boltea și de prietenul lui Mitru, Dorel Rohian, recomandat de Andreea, fiica maestrului. Apoi soclul a fost înconjurat în panglici tricolore. Sfințirea a fost săvârșită de P.S. Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, cu un sobor de preoți. Bronzul, dăltuit de sculptorul Ioan Marchiș, trebuia înviat de cuvinte. Șirul alocuțiunilor a fost deschis de doamna Elena Fărcaș, soția lui Mitru, care a evocat momente din viața lui artistică. Marele actor Dorel Vișan a dat o semnificație aparte manifestării. Amintindu-și de cuvintele lui Goga, ne-a spus: „Granițele unei țări nu se păzesc numai cu soldați, ci mai ales cu statui.”

Marele actor Dorel Vişan şi primarul Florin Boltea
Marele actor Dorel Vişan şi primarul Florin Boltea

Da, Fărcaș este un mare artist, un mare român!, a încheiat actorul. Așa, Mitru a ajuns de veghe la hotare, după ce și-a apărat țara, o viață de cântec, cu mirificul taragot. În stilul lui cunoscut, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, întrupând înțelepciuni potrivite, a ridicat o statuie de cuvinte bunului său prieten Dumitru Fărcaș. Gânduri alese, care au făcut să lumineze și să vibreze bronzul. De la fiica Andreea am reținut emoția pe care o trăiește atunci când tatăl devine statuie. Preasfințitul Iustin, numindu-l pe Mitru voievodul taragotului din Maramureș, i-a făcut o icoană de suflet, pe care a așezat-o lângă soclu. Cuvintele ierarhului cred că au fost auzite de Mitru, din partea dreaptă a Raiului Ceresc, că s-a pornit o ninsoare nelumească.
Grigore Leșe, prezent la ceremonie, a adus un omagiu maestrului, explicându-ne secretul muzicii lui. Convingătoare a fost horea lui Grigore: „Lasă lume c-oi muri/Plânge-i și ți-i bănui”. Prietenul Anton Rohian, care tresare când este vorba de Mitru, dar și de alte alcătuiri spirituale ale Maramureșului, ne-a reamintit scrisoarea Mariei Tănase către Mitru, când acesta era la început de drum, și i-a oferit aripile ei atunci când va avea nevoie. S-a dovedit că i-au fost de mare folos lui Mitru, dovadă zborul lui peste lume, în numele cântecului românesc. Primarul comunei, Florin Boltea, a încheiat șirul scurt, dar profund, al cuvintelor dăruite lui Mitru spunând: „Dumitru Fărcaș a fost și va rămâne mai mult decât un maestru comparat cu Mozart, va rămâne, în memoria și sufletul nostru, un groșean, un român autentic. Acest bust, realizat de sculptorul Ioan Marchiș, reprezintă dovada vie și eternă că noi, groșenii, l-am iubit și l-am prețuit la fel de mult pe cât ne-a iubit și ne-a prețuit el în timpul vieții.”
Un emoționant omagiu i-au adus membri ai Ansamblului „Mărțișorul”, al studenților clujeni, formație celebră, înființată de Dumitru Fărcaș, și ai Ansamblului Național „Transilvania” din Baia Mare, unde Mitru a cântat pentru prima dată. S-a auzit Hora Unirii, deoarece s-a ales un moment potrivit pentru dezvelirea bustului, în preajma Zilei Unirii Principatelor Române. Cei prezenți s-au unit în spiritul muzicii lui Dumitru Fărcaș. Suflarea omagială a făcut apoi un pelerinaj la Mănăstirea Habra, unde Mitru venea des.
Întorcându-mă de la mănăstire, dimpreună cu prietenii Gheorghe Mihai Bârlea și Vasile Leschian, până și-au căutat mașinile, am avut un moment în care am rămas numai eu și bustul lui Mitru. Ce i-am spus eu este ușor de aflat, dar ce a vorbit bronzul rămâne o taină. Nu voi uita niciodată spectacolul costumelor pe care le purtau aproape toți cei care au fost de față și drapelele tricolore din mâinile fiecărui participant. Primăria Groși și Fundația „Dumitru Fărcaș” au făcut o zi lucitoare pentru sufletele noastre. Da, la Groșii Băii Mari, s-a dezvelit o statuie care apără țara.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.