Sfânta Liturghie în San Jose, California

0
61

Duminică, 8 mai 2022, a III-a după Sfintele Paști (a Mironosițelor), Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei Hoarste, Episcop de Cleveland și Arhiereu-Vicar al Arhiepiscopiei Române din America, la biserica cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” din San Jose, California, păstorită de părintele Constantin Lăpuștea.

Amintim faptul că la data de 19 octombrie 2008, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Nathanaiel, Preasfințitul Părinte Iustin a slujit în sobor de arhierei la biserica amintită mai sus, unde a lăsat o frumoasă însemnare în Sfânta Evanghelie: „participând la sfinţirea bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” din San Jose, California, am fost bucuros să găsesc şi să admir pictura în ulei de inspiraţie neo-bizantină coordonată de doamna Aurelia Cristofor şi care respectă, atât cât permite spaţiul, erminia bizantină şi este după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe de Răsărit. Felicităm pe pictorii şi realizatorii acestui proiect şi rugăm pe Dumnezeu să-i ţină sănătoşi, răsplătindu-i cu îndelungate zile pentru dragostea pe care o au faţă de Sfânta noastră Biserică Ortodoxă Română”.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Constantin Lăpuștea, parohul credincioșilor, Pr. Florin Lăpustea, Pr. Gabriel Gorgan, slujitor la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Satu Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale din Baia Mare, și Diac. Nicolae Bogdan Lăpuștea.

Răspunsurile la strană au fost date de către membri ai corului parohiei.

Apostolul a fost citit în două limbi, română și engleză, iar Sfânta Evanghelie a fost interpretată de preacuviosul părinte Arhid. Teodosie Bud, în limba română, și în limba engleză de către Diac. Nicolae Bogdan Lăpuștea.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin a rostit în fața credincioșilor prezenți un bogat cuvânt de învățătură, cu referire la Femeile Mironosițe.

„Sfinții Părinți au rânduit această duminică spre a aduce prinos de cinstire și prețuire pentru cele mai curajoase din fiicele pământului, pentru femei, în general, și pentru Femeile Mironosițe, în special. Încă de la început trebuie să precizăm faptul că unele dintre acestea sunt pomenite cu numele, altele nu. Acestea sunt: Maria lui Cleopa, Ioana, Marta și Maria, surorile lui Lazăr, Salomeea, Suzana și Maria Magdalena”, a explicat Preasfințitul Părinte Iustin.

„Trebuie să fim atenți la detalii pentru că acestea sunt foarte importante la înțelegerea și explicarea Sfintelor Scripturi. Femeile Mironosițe au fost cele mai curajoase pentru că L-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos pe calea suferinței, până la Cruce, și au auzit toate jignirile care I-au fost aduse Fiului lui Dumnezeu. Femeile creștine au apărat pe Hristos, au apărat și împodobit biserica lui Dumnezeu și familia creștină în timpul comunismului, au născut și au crescut eroii neamului!”, a concluzionat Preasfinția Sa.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit Preasfințitului Părinte Iustin pentru împreuna-slujire la biserica din această comunitate românească din San Jose și pentru frumosul cuvânt de învățătură rostit cu acest prilej.

După acest moment, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a conferit părintelui paroh Constantin Lăpuștea Crucea „Justinian Arhiepiscopul”, iar doamnei preotese Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru mireni, distincții emise cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Înaltpreasfințitului Părinte Justinian.

În încheiere, corul de copii al parohiei, coordonat de doamna Manuela Sărmășag, a interpretat câteva poezii și cântări duhovnicești.

Arhid. Adrian Dobreanu
responsabil Comunicații Media-Online

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.