“E nevoie de expoziţii care să ne reamintească valorile noastre strămoşeşti şi povestea poporului român”

0
48

Tudorel Ilie, la a 151-a expoziţie de fotografii

Noaptea Europeană a Muzeelor a adus în “satul din inima oraşului” o expoziţie de fotografii care ne-a reamintit cât de frumoşi sunt românii îmbrăcaţi în straie tradiţionale. Expoziţia cu numărul 151 a artistului fotograf Tudorel Ilie, “România în straie tradiţionale”, găzduită de Muzeul Satului, a inclus 28 de fotografii, menite să promoveze valoroase elemente ale portului tradiţional şi tehnici de confecţionare vestimentară din zonele etnografice ale Maramureșului și din țară.

“Cultura este firul roşu, firul călăuzitor al civilizaţiei umane”

“Iată că Ilie Tudorel este foarte atent cu ochiul său critic la tot ce se întâmplă în peisajul cultural naţional şi internaţional. Mărturie sunt aceste instantanee. Este extrem de energic, de atent. Asta înseamnă că are drag de patrimoniul cultural, de tot ce înseamnă repere naţionale. Elementul de bază este portul tradiţional, costumul tradiţional, straiele autentice. Straiele, cămaşa sunt nişte repere identitare, naţionale, zonale. Cei din Maramureş păstrează cu sfinţenie aceste straie şi le poartă cu diferite ocazii. În 24 iunie este Ziua universală a iei, noi avem cămaşa tradiţională sau spăcelul”, a punctat lect. univ. dr. Natalia Lazăr.
Ajuns la expoziţia cu numărul 151, Tudorel Ilie a accentuat că “e bine să ducem cultura mai departe în ciuda oricăror vicisitudini ale istoriei. Cultura este firul roşu, firul călăuzitor al civilizaţiei umane, e ceea ce ne caracterizează. Importanţa portului popular pe care o subliniez în această expoziţie e covârşitoare. Este un element al identităţii noastre româneşti”.

“Sunt îndrăgostit de cămăşile maramureşene”

Artistul fotograf a mai arătat că şi-a propus ca în viitor să pună în valoare minunăţia cămeşilor maramureşene, cusute cu atâta iscusinţă de meşteriţele populare din zonă. De altfel, în opinia lui Tudorel Ilie, din punct de vedere estetic, cămăşile din Maramureş rivalizează cu cămăşile cu altiţă pentru care a fost depus şi un dosar în vederea introducerii acestora în patrimoniul imaterial UNESCO.
“În acest moment, e întocmit un dosar pentru cămaşa cu altiţă pentru a fi introdusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Dar şi noi avem cămăşile noastre. Eu sunt de-a dreptul îndrăgostit de cămăşile din Ţara Maramureşului pe care maramureşencele le cos uluitor, e un volum de muncă extraordinar şi rezultatul e pe măsură. Chiar dacă nu sunt aşa-zisele cămăşi cu altiţă, sunt mai frumoase. Chiar mi-am propus să fac o expoziţie cu femei îmbrăcate în cămăşi tradiţionale, să fac un paralelism între cămăşile din Ţara Maramureşului şi o cămaşă cu altiţă. De fapt, noi avem lucruri frumoase şi a căror valoare trebuie recunoscută. Nu intră în această tipologie, dar din punct de vedere estetic rivalizează. Dacă românii ar şti ce frumos arată în aceste costume populare, le-ar purta mult mai des, s-ar folosi de orice prilej să le poarte. Din când în când trebuie să fie o astfel de expoziţie care să ne reaminteascră valorile noastre strămoşeşti şi povestea poporului ro­mân”, a adăugat Tudorel Ilie.
La eveniment au fost prezente şi Valerica Dancoş din Cerneşti (meşter popular) care a expus câteva din frumoasele cămăşi cusute chiar de ea şi Ana Meţenţi din Baia Mare (meşter popular), renumită pentru zgărdanele ei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.