Praznicul Pogorârii Sfântului Duh

0
24

Credincioșii ortodocși se vor afla în 12 iunie, în Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor – numită în popor și Duminica mare, iar a doua zi, în 13 iunie este cinstită Sfânta Treime.
Sărbătoarea Rusaliilor constituie cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. În Noul Testament, această zi amintește de venirea Duhului Sfânt peste Apostoli, Duh Care ne dă Legea duhovnicească, ne călăuzește spre tot adevărul și ne învață cele plăcute lui Dumnezeu. Astfel, Cincizecimea ne arată ieșirea din răutatea necre-dinței și ziua întemeierii Bisericii în chip văzut.
A doua zi după Rusalii este sărbătorită Sfânta Treime: Dumnezeu Cel Unul în ființă și întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Sfinții Părinți și teologii Bisericii au explicat, în scrierile lor, învățătura creștină ortodoxă despre Sfânta Treime: Tatăl este nenăscut, Fiul este născut din veci din Tatăl, iar Duhul Sfânt purcede din veci din Tatăl.
Este sărbătoarea în care aducem în mod deosebit laude și cântări duhovnicești Persoanelor Preasfintei Treimi, pentru că toată lucrarea liturgică și sfințitoare a Bisericii Ortodoxe se săvârșește în numele și spre slava Preasfintei Treimi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.