Vocea cetățeanului • Ce lipsește Băii Mari turistic?

2
151

Un cititor al ziarului nostru ne atrage atenția asupra numărului mic de turiști care vizitează Baia Mare, municipiul reședință de județ. Dl. Rocneanu ne spune că are câteva sugestii. Prima se referă la faptul că stăpânul de odinioară al orașului (ba se cunoaște și reședința doamnei lui, la nr 18 din Centrul Vechi), anume Ioan de Hunedoara, nu apare nicăieri, nici măcar cu o fotografie sau o placă comemorativă. A fost voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei, căpitan general al regatului și tatăl lui Matei/Matia Corvin. Lui i se atribuie și construirea „Turnului Ștefan”. Apoi, spune cititorul, ne lipsește un muzeu al Mineritului, dar și unul al Sporturilor, care să amintească nume de mari campioni, de la frații Viziru la tenis de câmp la frații Zavoda în fotbal, plus nume ale unor Mateianu, Rozsnay, Gergely etc. Spune că ne mai lipsește un muzeu al Învă­ță­mântului. Dar și un traseu de vizitare a minei Săsar – Dea­lul Crucii, cu o locomotivă ce ar putea ieși din mina Dealul Crucii și face un traseu pe centura fostei cetăți băimărene. Ce-i drept, Alba Iulia, Sibiul, Brașovul, ba chiar și Deva au profitat și și-au subliniat istoria, au făcut-o… comercială, pentru turiști. Baia Sprie tocmai lucrează la asta, cu proiect european, Sighetu Marmației o face de mult deja.

2 COMENTARII

  1. Nu exista o centralizare, cum ar fi o broșură sau revista, cu puncte de interes, trasee turistice, sau ceva mai special, cum spunea domnul din articol, bazat pe minerit. Explorări de mine, etc, ceva mai special și specific. Că dealuri și păduri și restaurante se găsesc peste tor. Trebuie sa vina turistul și să se intereseze el ce și cum. Apoi nu are omul de rand chef de așa ceva. Trebuie sa vadă clar – se poate merge acolo, se vede aia etc. E păcat că nu se poate face ceva serios cu atâta potențial al orașului și zonelor înconjurătoare.

  2. Daca s-ar pune in practica sugestiile onorabilului profesor Toma Gross Rocneanu ar fi o adevarata minune, dar in primul rand ar fi benefic, pe toate planurile, pentru baimareni! Dar ma intristez ca nu suntem in stare sa rezolvam problema cu DOUA RUINE din centrul urbei, Casa de cultura si cinematograful Dacia…Restul sunt himere! Oare NU VOR PLATI O DATA ȘI O DATA pentru asta cei ajunsi in functii, fie si prin frauda sau mituirea electoratului?! Intreb pentru un prieten ojetist…

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.