Schimbări majore în educație! • Ministerul Educației a lansat în consultare publică două noi legi

0
99

La un an de la prezentarea raportului final al proiectului “România educată”, Ministerul Educației a transpus în texte de lege toate principiile, rezultând două legi: una pentru învățământul universitar și alta pentru învățământul preuniversitar, expuse în cadrul unei conferințe de presă. Proiectele celor două legi au fost lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până pe data de 17 august, interval în care Ministerul Educației așteaptă opinii din partea tuturor celor interesați.

• Se desființează inspectoratele școlare; apare “Școala din spital”

Potrivit proiectului de lege, inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației. Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene și prin comasarea cu centrele județene de resurse și asistență educațională.
Totodată, „Școala din spital” ar putea fi organizată pentru elevii și copiii de grădiniță cu boli cronice. Este vorba despre copiii care sunt spitalizați pe o perioadă mai îndelungată, mai mult de 4 săptămâni. În cadrul acesteia, procesul de învățământ se realizează individual, în grupe sau clase, în cadrul unității sanitare în care aceștia sunt internați.
Printre modificările aduse Legii Educației, se reglementează și acordarea unor burse pentru elevi, iar școala va avea un buget și autonomie pentru a decide criteriile. Astfel, fiecare școală va putea să se orienteze către susținerea performanței sau către susținerea nevoilor sociale ale elevilor.

• Mare accent pe portofoliul edu­cațional al elevului

Potrivit noii legi, se va pune mare accent pe portofoliul educațional al elevului, iar la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport se vor acorda calificative de tip „admis”, „respins” și nu notă de la 1 la 10.
“Orientarea școlară și portofoliul personal al elevului sunt lucruri de bază care vor deveni obligatorii la finalul clasei a VIII-a, când consilierul școlar și dirigintele vor avea obligația să emită o recomandare de încadrare în educația secundare superioară”, a declarat ministrul Cîmpeanu.
Portofoliul educațional va cuprinde rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de profil și evaluări, diplome şi certificate și alte înscrisuri dobândite în diferite contexte in procesul de învățare.
Portofoliul educațional se va utiliza începând cu grupa mijlocie de la grădiniță și va fi obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar.

• Admitere la colegiile naționale; baca­lau­reat nou din 2027

În ceea ce privește admiterea la liceu, copiii care vor fi în clasa a VII-a în septembrie anul acesta vor putea să susțină examen de admitere separat pentru a intra la colegiile naționale.
Totodată, eliminarea mediei din gimnaziu pentru admiterea la liceu se află printre propunerile din noua lege a în­vă­țământului preuniversitar. Această modificare ar urma să intre în vigoare din septembrie 2023, conform ministrului.
Potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține examenul de bacalaureat total diferit. Astfel, începând cu 2027, elevii de clasa a XII-a vor susține o singură probă ce conține verificarea competențelor pe mai multe materii (se vor evalua competențele generale formate pe parcursul ciclului liceal la: limba și literatura română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane), vor fi două probe de limbi străine, proba de competențe digitale, iar cea specifică profilului va fi facultativă.

• Crește costul standard pentru elevii cu CES

Ministrul Educației a mai declarat în cadrul conferinței de presă că numărul elevilor cu cerințe speciale educaționale (CES) este peste 100 de mii. În în­vă­ță­mântul de masă, sunt cuprinși 77 de mii de elevi cu CES în acest moment. “Numărul este în creștere și sunt circa 26 de mii de elevi cu cerințe educaționale speciale în învățământul special”, a adăugat Sorin Cîmpeanu precizând că va crește, pentru această categorie, costul standard per elev: „Acești elevi cu cerințe educaționale speciale vor beneficia de o creștere a costului standard per elev. Impactul acestei creșteri este de 2% din total impact lege în­vă­țământ preuniversitar”.

• Titularizare pe mai puțin de 18 ore; cel mai mic salariu – 3.750 de lei

Profesorii se vor putea titulariza și pe mai puțin de 18 ore, cât este o normă didactică de bază, a anunțat ministrul Cîmpeanu pentru viitoarea Lege a Educației din Preuniversitar.
De asemenea, în lege se va propune și o salarizare minimă: debutanții vor avea salariul mediu pe economie, astfel că cel mai mic salariu net va fi 3.750 de lei. „Începând cu anul 2023, vor fi scoase la concurs și acele posturi cu 9, 10, 11, 12, 15 ore, chiar dacă nu au 18 ore”, a precizat Cîmpeanu.
Pentru profesori, debutul în profesia didactică va presupune și o perioadă de stagiatură de un an de zile. Parcurgerea stagiaturii se va face sub îndrumarea unui mentor. Mentorul va avea norma de predare redusă de la 18 la 14 ore. Accentul se va pune în mod deosebit pe activitatea practică la clasă mult mai mult decât până acum. În acest sens, profesorii stagiari vor avea și ei reducere de normă de la 18 ore la 12 ore.

• Se introduce învățământul dual în sistemul pre­uni­ver­sitar; crește durata studiilor de doctorat

Sorin Cîmpeanu a precizat că ar putea fi introdus în viitoarea lege a Educației pentru în­vă­ță­mântul superior „învă­ță­mântul dual în sistemul universitar, ca formă de învățământ”.
Responsabilitățile cu privire la desfășurarea activităților de învățare, predare, evaluare vor fi partajate între instituția de învățământ superior și agentul economic.
Astfel, printre cele 41 de propuneri ale Ministerului pentru legea în­vă­țământului superior, prezentate de ministrul Educației în cadrul conferinței de presă, este prevăzută motivarea acelor universități care vor dori să susțină pentru prima oară programe de învățământ dual prin creșterea finanțării cu 30% per student în comparație cu finanțarea per același student din același domeniu în sistem clasic. Totodată, crește durata de studii universitare de doctorat de la trei la patru ani și se alocă locuri pentru persoane cu dizabilități la învă­ță­mântul de stat.
După cele 35 de zile de consultare publică este prevăzută o scurtă perioadă de câteva zile pentru integrarea observațiilor care vor rezulta din perioada de consultare. Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate de Guvern în formă îmbunătățită, ele vor fi transmise în Parlament, care își va începe parcursul normal pentru adoptarea oricărei legi. Noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior, ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.