Recensământul Populației schimbă ierarhia municipiilor în Maramureș

0
532

Primele date provizorii, venite de la Recensământul Populației și Locuințelor, indică o scădere clară a populației la nivel național. Maramureșul nu face excepție.
Așa că, specialiștii estimează că numărul maramureșenilor se situează undeva în jur de 450.000 de locuitori, de la 478.659 câți erau în 2011, atunci când a fost realizat ultimul recensământ al populației. La nivel național, se vorbește de o scădere cu un milion de persoane.
Previziunile specialiștilor de la statistică mai indică faptul că există o răsturnare de situație la nivel de municipii, în ce privește numărul locuitorilor. Astfel, Sighetu Marmației nu mai e al doilea oraș după Baia Mare când vine vorba despre populație.
Se estimează că Borșa va fi al doilea oraș ca mărime în județul Maramureș, după Baia Mare, dacă se ia în calcul numărul locuitorilor. Așa că, Sighetu Marmației a cunoscut o scădere semnificativă a populației. Pe de altă parte, în zona metropolitană, populația a rămas la un nivel constant. Asta în condițiile în care băimărenii nu au migrat departe de casă, ci doar s-au mutat în zonele limitrofe, gen Săsar, Mocira, Tăuții-Măgherăuș etc. Unii băimăreni, deși s-au mutat din oraș în localitățile din apropiere, au preferat să își păstreze adresa din buletin pentru a-și putea înscrie copiii la unitățile de învățământ din municipiu.
Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.