Cursul de broderie, dedicat începătorilor, a ajuns la final la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. Printre cursanți s-a numărat și un băiat, Remus, care nu a fost deloc stânjenit de eventualele idei preconcepute, de genul celor că broderia ar fi o îndeletnicire minoră, pe care doar fetele o pot practica. Discutând pe această temă, copiii au aflat lucruri interesante.
Broderia este „meșteșugul prin care sunt decorate materialele textile sau pielea folosind diverse feluri de cusături făcute cu acul și fire, de obicei textile. Ocazional, sunt folosite în broderie mărgele, scoici, os prelucrat, panglici etc.
Istoria broderiei merge adânc în istorie, iar ca răspândire, putem spune fără să exagerăm că, practic, pe toată planeta, de mii de ani, omenirea brodează, neobosit. Stiluri și metode diferite s-au dezvoltat de-a lungul timpului, broderia fiind la mare preț în toate culturile. Veșmintele, mobilierul, obiectele religioase împodobite cu broderii au constituit de-a lungul istoriei un semn de bogăție și putere”, menționează reprezentanții Bastionului Măcelarilor Baia Mare.
Broderia este astăzi și una din tehnicile alese de mulți artiști plastici ca mijloc de exprimare. Există, în lume, chiar și academii de broderie!
Au fost făcute studii ce au evidențiat faptul că broderia îmbunătățește funcțiile creierului, coordonarea ochi-mână, atenția, abilitatea de a lua decizii și de a planifica și că induce o stare de relaxare și concentrare asemănătoare cu cea la care se ajunge prin meditație.
În trecut, acest meșteșug era transmis direct, din generație în generație, uneori în familie, deseori în ateliere specializate.