Maramureşul, promovat din Muzeul Satului Baia Mare de jurnalistul Charlie Ottley

0
259

„Satul din inima oraşului” a avut oaspeţi importanţi în cursul acestei săptămâni. La Muzeul Satului din Baia Mare au ajuns jurnalistul britanic Charlie Ottley şi echipa sa de filmare. Nu a fost o simplă vizită, ci una menită să pună în valoare frumuseţea Maramureşului cu tot ce înseamnă tradiţia culinară, locuri, oameni minunaţi.
Este doar unul din locurile din judeţ unde a ajuns jurnalistul, însă periplul său prin Maramureş include mai multe zone. Pe unde a umblat Charlie Ottley şi ce a descoperit el în acest ţinut mirific se va vedea în noul sezon al seriei de documentare „Flavours of Romania”. La acest demers de promovare al Maramureşului a contribuit şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Ioan Marchiş.
Jurnalistul britanic Charlie Ottley își continuă călătoria pe motocicletă prin toate colțurile țării, pe care le filmează și le va prezenta într-o nouă serie de documentare.
„Am văzut părți total noi ale României, deși, credeți-mă, fac asta de 10 ani. Și cred că oamenii care ne vor urmări, din țară sau din străinătate, vor rămâne fără cuvinte când vor vedea cum vom reuși să prezentăm țara asta. Într-un mod to­tal diferit…”, a spus Charlie Ottley.
Jurnalistul nu putea rata una din cele mai impresionante zone ale ţării, Maramureşul. Aşa că, zilele acestea a ajuns şi în acest colţ de ţară. A ales cu multă atenţie, spaţii ce definesc identitatea Maramureşului. Pe lângă Deseşti, Săpânţa, jurnalistul s-a oprit şi în Baia Mare, la una din instituţiile de cultură reprezentative pentru ju­deţ, Muzeul Satului. În curtea muzeului a fost amenajat un spaţiu adecvat pentru prepararea unei mâncări tradiţionale, iar ajutoarele jurnalistului au fost chiar angajaţii muzeului. Aceştia nu au stat prea mult pe gânduri şi şi-au luat în serios rolul de gazdă, aşa că au contribuit la punerea în practică a unei reţete vechi.
Managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare, Monica Mare, recunoaşte că această colaborare a fost o adevărată provocare, dar şi o bucurie pentru că, Maramureşul va fi promovat cu tot ce are mai frumos şi autentic.
„Charley iubeşte Maramureşul, de aceea a ales să facă şi sezonul al doilea ca să poată cuprinde şi alte locaţii minunate cum sunt cele din Maramureş. Iubeşte Maramureşul, oamenii, locurile. Zice că încearcă să ne deschidă ochii asupra acestei ţări frumoase şi asupra locurilor pe care le avem pentru că noi dacă suntem aici, suntem prea obişnuiţi cu ele şi nu le ve­dem frumuseţea. A fost o provocare, am fost surprinşi la început, dar bucuroşi peste poate că putem da o mână de ajutor la promovarea Maramureşului, a patrimoniului, a tradiţiilor gastronomice maramureşene pentru că rolul nostru este şi acesta: de a promova ceea ce avem, nu doar de a le păstra şi a le preda generaţiilor viitoare. De fapt este şi un mod de a-l păstra şi de a face oarecum o accesibilizare la aceste lucruri identitare pentru că publicul tânăr, în special aşteaptă emisiuni de genul acesta ca să audă că sunt astfel de locuri în ţară. Colegii noştri l-au ajutat la gătit. Am făcut o echipă şi ne-am mobilizat să facem ceea ce el şi-a dorit. Este o reţetă veche pe care a dorit să o pună în practică, toate aceste lucruri vor putea fi descoperite în noul documentar”, a punctat Monica Mare.
Şi pentru ca atmosfera să fie una autentică, au fost invitaţi şi cei de la Grupul Iza, responsabili cu voia bună, dar şi cu cântecul tradiţional.
„Ne-am gândit cum pu­tem promova mai bine Maramureşul. Aşa că am decis să aducem Grupul Iza pentru a reda, cu instrumentele lor, muzica autentică. Charley l-a mai întâlnit pe Ion Pop în urmă cu câţiva ani şi au fost bucuroşi de revedere”, a adăugat Monica Mare.
Filmările la noul se­zon de documentare au început în iunie și vor continua până la sfârșitul lunii octombrie. În noua serie vor fi nouă episoade. În cei 10 ani de când a descoperit România, Charlie Ottley a realizat trei serii importante de documentare difuzate pe tot globul: „Wild Carpathia”, „Flavours of România” și „România, redescoperă-te”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.