COMUNICAT DE PRESĂ privind Ședința anuală a Adunării Eparhiale

0
49

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care a analizat întreaga activitate a eparhiei pe anul 2022, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educațional, canonico-juridic și monahal.

Ziua a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, urmată de slujba de Te-Deum, după care Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a condus ședința Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfășurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”.

Din rapoartele prezentate de consilierii și inspectorii de resort, vă aducem spre știință următoarele:

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, care cuprinde județele Maramureș și Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioși, 360.425  în Maramureș și 162.055 în Satu Mare, care sunt arondați la 83 de parohii urbane și 383 de parohii rurale, cu 28 de filii, deservite de 575 de clerici și alți 18 preoți caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituții ce aparțin de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre există viață monahală în 30 de mănăstiri și 11 schituri, în care viețuiesc 160 de monahi și monahii, precum și ucenici.

În anul 2022 au fost hirotoniți întru preot și diacon un număr de 20 clerici, 128 clerici și personalități din rândul mirenilor au fost distinși pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat un număr de 14 preoți, iar 5 preoți au fost sancționați disciplinar.

În plan cultural, amintim apariția, în editura eparhială sau în alte edituri, a șase titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut șapte titluri de reviste eparhiale, teologice și parohiale și un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul “Gazeta de Maramureș”.

În Editura Episcpiei Maramureșului și Sătmarului, cu ocazia Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și mai ales pentru folosul credincioșilor din Eparhie, împlinindu-se șase ani de la alegerea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a fost editată o CARTE DE RUGĂCIUNI pentru tot folosul duhovnicesc și de suflet mântuitor.

În anul 2022 s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, efecuându-se finisaje exterioare la cota + 48 m, turnarea diafragmei de beton armat de la cota zero la cota + 4,50 m pe pereții exteriori, continuarea picturii interioare până la baza cupolei centrale, lucrări de instalații electrice și pentru apele pluviale.

„Evenimentul anului 2022” în Episcopia Maramureșului și Sătmarului a avut loc în data de 10 iulie, când a fost inaugurat Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației, ca aurmare a amplelor lucrări de reabilitare desfășurate sub directa supraveghere a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, rezultând lucrări de foarte bună calitate. Astfel, Episcopia a mărit zetrea patrimoniului cultural al municipiului Sighetu Marmației, al județului Maramureș, al Transilvaniei și al țării s-a îmbogățit cu o clădire de mare valoare, o bijuterie arhitecturală, a cărei destinație finală rămâne eminamente culturală.

În cadrul Palatului funcționează 8 săli de expoziții, o sală pentru reuniuni culturale, inclusiv de traducere simultană în mai multe limbi, o sală festivă multifuncțională „Episcop Dr. Vasile Stan”.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a primit Palatul prin procedura de retrocedare, după multe demersuri, având documente de proprietate, și a promovat un proiect deosebit, în valoare de peste 4,5 milioane de euro, redându-i această nouă față.

Pe cuprinsul eparhiei noastre sunt în construcție 44 de biserici, un număr de 21 șantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la o biserică monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Șomcuta Mare).

În luna noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a prezidat întâlnirea cu responsabilii de monumente istorice și cu muzeografii, în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, la care au participat domnul Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru sectorul sacru și pictură bisericească, Pr. Călin Iosip, muzeograf, și reprezentanți ai Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, precum și alți responsabili și reprezentanți de instituții județene cu atribuții în domniul restaurării și reabilitării construcțiilor monumente istorice.

În urma întâlnirii s-a încheiat un parteneriat între Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Instituția Prefectului județului Maramureș, Consiliul Județean Maramureș și Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș pentru o mai bună obsevare stării monumentelor istorice și restaurării lor.

În cadrul Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simion Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română s-a deschis expoziția de icoane „Chipuri din veac în veci”, ediția a VI-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane ale pictorilor care activează în Episcopia noastră.

La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost pictată Icoana Anului Omagial intitulată „Maica Domnului – ocrotitoarea creștinilor rugători”, realizată de către pictorul bisericesc Gabriel Solomon.

Anul 2022 a fost un an care ne-a oferit prilejul să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noștri aflați în situații sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriți în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noștri este primit și răsplătit de Dumnezeu.

Anul 2022 a fost marcat de izbucnirea războiului în Ucraina. În contextul

conflictului armat, criza refugiaților și problemele sociale din țara vecină s-au simțit și la granița nord-vestică a țării noastre. Episcopia Maramureșului și Sătmarului  a fost de la început un important pion de sprijin și intervenție pentru refugiați și autorități.

Voluntarii Episcopiei aflați la cele 2 puncte de trecere a frontierei, Sighet și Halmeu, au oferit servicii medicale, de consiliere, orientare și de traducere unui număr de aprox. 50.000 refugiați. De asemenea, acestora le-a fost oferită hrană caldă în valoare de 236.538 RON.

Din cele  două centre (Baia Mare și Halmeu) înființate pentru colectarea alimentelor, a produselor de igienă și îmbrăcăminte, au pornit spre diferite localități din Ucraina aproximativ 25 de transporturi în valoare de 902.277 RON.

Au fost sprijinite Centrele care au cazat ucraineni, realizându-se 57 de transporturi pe teritoriul țării noastre, având o valoare de 253.653 RON.

A avut loc și o campanie de strângere de fonduri bănești cu care să fie susținute toate acțiunile care au avut beneficiari pe refugiații ucraineni. Valoarea totală a campaniei a fost de 215.436 RON.

La toate aceste acțiuni s-au implicat mai mult de 800 voluntari sub binecuvântarea Preasfințitului Iustin.

De asemenea, Episcopia noastră desfășoară, prin protopopiate și parohii, în fiecare an, câteva proiecte sociale cu caracter permanent:

  • Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete”, proiect în cadrul căruia au fost realizate sau reparate case pentru 46 de beneficiari, având un cost total pe cele 8 protopopiate de 329.756 RON, iar 5 case au fost sfințite și predate, la Rătești, Socond și Hurezu Mare.
  • Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin”, prin care au fost oferite ghiozdane și rechizite în valoare de 350 RON pentru un număr de 854 elevi;
  • Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, din care au beneficiat 158 de copii și adulți, reprezentând haine și alimente în valoare de 161.133 RON;
  • Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani și haine, în valoare de 675 RON, de care au beneficiat un număr de 8.262 de persoane.
  • Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului este partener în cadrul proiectului „Biserica alături de comunitățile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutâi”. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt 260 de persoane, dintre care 60 de persoane vârstnice, 130 de adulți și 70 de copii. Au fost oferite peste 3.500 de porții de hrană gătită, însemnând ciorbă, fel de bază și desert, în valoare totală de peste 000 euro. Au fost distribuite 100 cărți de rugăciuni și 100 de icoane.

De toate activitățile și proiectele desfășurate de către Episcopia noastră au beneficiat un număr de 77.355 persoane, iar totalul tuturor activităților sectorului social-filantropic însumează valoarea de 8.007.119,71 RON.

În ce privește activitatea catehetică din Eparhie în anul calendaristic 2022 au avut loc 74 de tabere și școli de vară, în care au luat parte 6.052 de tineri participanți.

Un eveniment inedit și de excepție în ce privește activitatea cu tinerii s-a desfășurat în perioada 21-23 august 2022 la Huta-Certeze, sub genericul „Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”, la care au participat 1.000 de tineri din cele două județe ale Eparhiei. Cei 1.000 de tineri din Satu Mare și Maramureș au călătorit cu căruțele și călare, pe un traseu ce a început de la Mănăstirea Scărișoara Nouă până la Huta Certeze, pentru județul Satu Mare, și de la Catedrala Episcopală Sfânta Treime” din Baia Mare, prin Maramureș, care au ajuns tot la Huta Certeze, unde au avut loc o întâlnire duhovnicească, o masă simbolică cu o pâine de 250 kg, record național, din care au mâncat toți participanții,  o întâlnire cu Părintele Constatin Necula și Mihail Neamțu și un spectacol folcloric cu artiști maramureșeni și sătmăreni. Invitatul special al evenimentului a fost Corul de copii al Parohiei Irești din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care a încântat pe tineri cu cântecele interpretate.

În cursul anului 2022 au fost săvârșite următoarele servicii religioase în Eparhia noastră: Botezuri3.510; Cununii2.065; Înmormântări5.560. Scăderea demografică: cu 2.050 mai puține botezuri decât înmormântări.

Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei noastre, înființat de Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu și condus de Florian Vois, a desfășurat în anul 2022 o bogată activitate, dând răspunsurile la 78 de slujbe arhierești. De asemenea, a realizat 3 proiecte muzicale (înregistrări audio și videoclipuri), precum și alte activități misionare. Toate acestea au însumat un număr de 127 de activități misionare.

În anul 2022, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a treisprezecea oară Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoința domnului ing. Mircea Lețiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre.

La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la slujbele de târnosire și resfințire de biserici, săvârșite de Preasfințitul Părinte Iustin și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum și participarea la diferite manifestări cultural-religioase. Pentru toate binefacerile revărsate asupra Eparhiei noastre se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de prețuire către preoții, monahii și credincioșii Bisericii noastre strămoșești.

În contextul Anului Omagial rugăciunii în viața Bisericii și a credincioșilor, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a efectuat două vizite la comunitatea de români din Statele Unite și Canada, în luna mai a.c., la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii și Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, care a întors vizita arhierească făcută de delegația Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, venind acasă în țara de baștină, România. Cu această ocazie, duminică,24 iulie 2022, au oficiat împreună Sfânta Liturghie Arhierească, în sobor de 10 preoți și 4 diaconi, la Mănăstirea Bârsana, unde Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a distins-o pe maica stareță Filofteia Oltean cu „Crucea Mitropolitană Americană”, pentru că a donat, împreună cu Episcopia Maramureșului și Sătmarului, 60.000 bucăți de șindrilă (5 tone) pentru acoperirea bisericii de lemn din Caracas, Venezuela, construită de maramureșeni.

Tot în contextul vizitei în România, slujirea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae al celor două Americi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în sobor cu foștii colegi de la Facultatea de Teologie din Sibiu, promoția 1992, cu ocazia întâlnirii de 30 de ani de la absolvire.

În cadrul slujirilor în afara țării se situează și vizita la comunitatea de români din Courtneuve, Paris, Franța, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Centrale și Meridionale și a părintelui paroh Mircea Filip, în 29 ianuarie 2022, la târnosirea bisericii „Sfinții Trei Ierahi” a acestei parohii, în sobor de Arhierei, și oficierea Sfintei Liturghii cu ocazia hramului de a doua zi, tot în sobor de Arhierei.

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.