Două volume de fotografii din Transcarpatia, lansate în Baia Mare

0
76

La Fondul Documentar al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc prezentarea albumelor „Românii din dreapta Tisei în ima­gini vechi” – vol. V și „Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia” – două decenii de existență”, realizate de soții Ion și Ileana Botoș din Apșa. Tot cu această ocazie, a fost prezentat și cel mai recent număr al publicației „Apșa”, gazetă regională, social-politică și culturală din Transcarpatia.

Prima lucrare apărută la Sighetu Marmaţiei, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, în anul 2022, este un volum care reunește fotografii din colecția Muzeului de Istorie și Etnografie a Românilor din Transcarpatia, fotografii adunate de soții Botoș de la românii din dreapta Tisei, adevărate documente care dovedesc identitatea națională și culturală a populației din această zonă aparținătoare cândva de România Mare.
Al doilea proiect editorial, apărut cu sprijinul Departamentului pentru Românii de pretutindeni, la Sighet, în 2022, este prilejuit de împlinirea a 20 de ani de existență a Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”. Albumul reunește, în ima­gini și date, activitățile și manifestările socio-culturale ale asociației evidențiind vizibilitatea și prestigiul pe care aceasta îl are în comunitatea de români din dreapta Tisei.
Despre evenimentele istorice reflectate în ima­ginile albumului, alături de autori, au vorbit dr. Teodor Ardelean, moderator al activității, ziaristul Gheorghe Pârja, dr. Ștefan Vișovan, dr. Ilie Gherheș, dr. Gheorghe Mihai Bârlea.
În prezentarea sa, autorul mărturisește: „Dorim ca aceste albume să rămână documente grăitoare pentru generațiile viitoare, în ceea ce privește această perioadă din istoria României. Această carte va fi un punct de referință pentru generațiile viitoare, în ceea ce privește această perioadă din istoria României”.
La finalul evenimentului, autorul a oferit doritorilor autografe pe volumele lansate, iar Ileana Botoș a încântat publicul prin interpretarea unei romanțe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.