Canonul cel Mare și Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

0
54

Zi deosebită de slujire în prima joi din Postul Mare din acest an, 2 martie 2023, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite, în prezența unei mari mulțimi de credincioși, care au umplut sfântul locaș până la refuz. 

Slujba Canonului cel Mare

Partea a patra și ultima a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost cântată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin în fruntea unui sobor de preoți invitați și slujitori ai sfântului locaș, urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite. Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, Pr. Lect. Uiv. Dr. Claudiu Pop, Pr. Asist. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, Pr. Florin Bălan, Pr. Călin Bogdan Stoica, secretarul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Răspunsurile la cele două strane au fost date de cântăreții Catedralei și de o parte a membrilor Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului împreună cu Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte Sfințite

După slujba Canonului cel Mare, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite, în fruntea unui sobor alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Searafim Bil, eclesiarhul sfântului locaș, Pr. Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Pr. Dr. Valeriu Vana, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Diac. Ioan Onuț Păcurar, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la cele două strane au fost date de cântăreții Catedralei, dirijați de Pr. Ionuș Pleș, la o strană, și o parte a membrilor Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, la cealaltă strană, dirijați de Florian Vois.

Cuvântul de învățătură

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un folositor cuvânt de învățătură despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, despre post și despre Liturghia Darurilor înainte Sfințite, ce este ea și de ce se săvârșește doar în Postul Mare această Sfântă Liturghie.

           „Pentru că Liturghiile Sfântului Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârșesc în tot timpul a nului, a Sfântului Ioan Gură de Aur permanent, în toate duminicile și sărbătorile, cu excepția zilelor aliturgice, iar cea a Sfântului Vasile cel Mare de zece ori pe an, și pentru că perioada Postului Mare este o perioadă de asceză intensă, de pocăință profundă, în care însăși biserica este îmbrăcată în straie mai cernite, veșmintele preoților sunt cernite, credincioșii nu vin atât de împodobiți la biserică, pentru că suntem în stare de căință, a postului, se săvârșește această Sfântă Liturghie pe toată perioada Postului Mare, care a apărut din necesitatea unei liturghii, în timpul căreea să se împărtășească credincioșii. Peste săptămână se săvârșea doar Vecernia, iar creștinii doreau să se împărtășească mai des în post, și peste săptămână. Și atunci s-a hotărât să se ia o parte din Sfântul Trup cu care se împărtășesc credincioșii, să se păstreze pe Sfânta Masă, practică ce a rămas în Biserică de atunci și până astăzi. Părinții Bisericii au spus că facem Vecernia, împărtășim credincioșii, dar ar trebui să se mai adauge ceva. Și atunci au adăugat părți din Sfânta Liturghie la Vecernie, fără Euharistie. Așa că Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite este o parte din Vecernie, până la cântarea Lumină lină, și apoi se intră propriu-zis în Sfânta Liturghie. Heruvicul nu mai este cel cunoscut – Noi, care pre Heruvim, cu taină închipuim… – ci – Acum,  puterile cerești împreună cu noi nevăzut slujesc… –. Nu se mai fac pomenirile, pentru că s-au făcut în Duminica în care s-a luat Sfântul Trup. Sfântul Trup se poartă în fața credincioșilor de către preot fără să zică nimic. Sună clopoțelul, poporul este în genunchi, în stare de venerație și de meditație, și se intră în Sfântul Altar, se așază pe Sfânta Masă Sfântul Trup, continuă Sfânta Liturghie. Se rostește Tatăl Nostru. Nu ne împărtășim niciodată până nu ne rugăm cu rugăciunea Domnului Iisus Hristos, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. De aici este ca cealaltă Sfintă Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, cu împărtășirea credincioșilor. Această Sfântă Liturghie alcătuită de Sfântul Grigorie Dialogul nu este a lui, ci a fost adusă de el de la Constantinopol, unde a fost trimis de Papa ca ambasador, timp de 7 ani, unde a slujit această Sfântă Liturghie. Când s-a întors, a adus la Roma această Sfântă Liturghie, pe care a oficiat-o personal și chiar a mai cizelat-o. De aceea îi spune că este a Sfântului Grigorie Dialogul, pentru că a îmbunătățit-o. Biserica Apuseană nu mai păstrează această Sfântă Slujbă, ci doar cea Ortodoxă.”

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”     

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.