Bisericile de lemn din Maramureș, prezentate italienilor

1
163

Săptămâna trecută, o delegație a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei s-a aflat în vizită de documentare în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.
Printre oaspeți s-au regăsit pr. dr. Constantin Totolici, coordonatorul centrului și protopop al Protopopiatului Emilia Romagna I, pr. dr. Trandafir Vid, secretar al C.S.D.E. și parohul bisericii „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Bologna, împreună cu Ada Toni, arhitectul oficial al Diocezei Catolice din Otranto, Puglia și vicepreședintă a Asociației de Artă Creștină „Pantaleone”, respectiv arhitectul Cristiano Cossu.
Oaspeții italieni au vizitat Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, muzeul din incinta catedralei, „Catedralele de lemn” monumente naționale și UNESCO din Maramureșul Voievodal și Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației.
„Scopul acestei vizite este de a prezenta mediului de specialitate italian, minunata lume a bisericilor de lemn din România, în mod deosebit a celor din Maramureș și Sălaj, și importanța lor în transmiterea principalelor elemente de eclesiologie ortodoxă. Pe viitor se dorește organizarea unei conferințe internaționale pe tema arhitecturii bisericilor de lemn”, au precizat reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

1 COMENTARIU

  1. Este o veste minunată să aud că bisericile de lemn din Maramureș au fost prezentate italienilor. Aceste construcții unice și pline de istorie sunt adevărate comori culturale și arhitecturale ale României. Faptul că sunt promovate la nivel internațional este o oportunitate excelentă de a atrage atenția asupra valorii și frumuseții acestor biserici. Maramureșul are o bogată tradiție și moștenire culturală, iar bisericile de lemn reprezintă una dintre cele mai impresionante expresii ale acestei tradiții. Sper că prezentarea lor în Italia va aduce o mai mare apreciere și recunoaștere internațională pentru aceste bijuterii arhitecturale și pentru întreaga regiune a Maramureșului.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.