• profesor: „Suntem pe ultima treaptă a salarizării, dar și pe cea a demnității” •
Oamenii școlii s-au săturat de nepăsarea guvernanților și au decis că așa nu se mai poate. După 18 ani de semnale de alarmă, nenumărate acțiuni de protest și cinci luni în care au ieșit în stradă, angajații din învățământ au intrat ieri, 22 mai, în grevă generală. Revendicările nu sunt doar salariale, ci și legate de statutul social, modernizarea spațiilor școlare și, pentru prima oară în istorie, vizează combaterea agresiunilor. În număr record, în Maramureș, aproape 6.000 de angajați din învățământul preuniversitar – membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, dar și personal neafiliat – au luat parte la prima zi de grevă generală.
• „așa solidari ca acum nu am fost niciodată”
La Grădinița cu Program Prelungit “Micul Prinț” Baia Mare, aproape toți angajații s-au aflat ieri în grevă, cu excepția a doi salariați care, din motive personale, n-au putut lua parte la acțiunea de protest.
Cu gândul de a sprijini părinții, grădinița a preluat pentru supraveghere copiii ai căror părinți s-au aflat în imposibilitatea de a-i reține acasă.
„Copiii aduși de părinți n-au fost refuzați. Îi supraveghem până la ora 12,30-13, iar mâncarea a fost asigurată cu pachețel de acasă”, a punctat Aurica Duda, lider pe unitate al Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș, subliniind faptul că solidaritatea între angajați în privința grevei este unică.
„Avem mari speranțe de rezolvare a revendicărilor. Există, ca niciodată, unitate între toți angajații. Tentative de greve au mai fost în trecut, dar așa solidari ca acum nu am fost niciodată”, a subliniat Aurica Duda.
• „dacă eram profesor în America, eram împușcat în fiecare săptămână”
La Școala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” Baia Mare foarte puțini elevi au mers ieri la cursuri. Aceștia au fost supravegheați de cadrele didactice care nu s-au alăturat grevei generale.
“Lumea trebuie să înțeleagă că avem revendicări nu doar de natură salarială. Suntem pe ultima treaptă a salarizării, dar și pe cea a demnității. Dar apoi avem o problemă și cu siguranța în școală. Nu știm ce s-a întâmplat, dar înainte nu au fost așa mari probleme. S-au acumulat frustrări cu pandemia, copiii stau mai mult pe calculatoare, sunt agresivi, instabili, se enervează repede. Câteodată mai glumesc că, dacă eram profesor în America, eram împușcat în fiecare săptămână pentru că sunt mai autoritar, îmi place disciplina”, a mărturisit Alexandru Tămaș, vicelider pe unitate al SLI MM.
• 2.400 de lei, salariul unui profesor debutant
După „recăpătarea statului social”, sindicaliștii din Educație revendică “salarii decente pentru activitatea desfășurată”.
În ceea ce privește cadrele didactice, cel mai mic salariu de încadrare este 2.400 de lei, un venit deloc motivant pentru tinerii care finalizează cursurile universitare și își doresc să muncească în acest domeniu.
„Ți se cere să faci performanță, dar salariul unui profesor care abia a terminat facultatea este de 2.400 lei. Ar trebui ca guvernanții să își aplece urechea și spre doleanțele profesorilor”, a arătat Călin Hosu, lider SLI MM în cadrul Școlii Gimnaziale “Dimitrie Cantemir” Baia Mare.
• „faptul că nu voi fi plătit în perioada aceasta îmi va afecta serios bugetul”
Potrivit legislației, pe toată durata participării la grevă, contractul individual de muncă al angajatului se suspendă și se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate.
„Apoi, și noi avem copii! Cine se gândește la ei? Nu e ușor. Vă spun sincer, nu cu foarte mult drag am intrat în grevă. Faptul că nu voi fi plătit în perioada aceasta îmi va afecta serios bugetul, dar dacă am ajuns la concluzia că nu există altă variantă înseamnă că e chiar așa”, a spus Călin Hosu, lider SLI MM în cadrul Școlii Gimnaziale “Dimitrie Cantemir” Baia Mare.
Investițiile în baza materială este o altă doleanță a angajaților din învățământ.
Din fericire, în municipiul Baia Mare, acest aspect nu a fost ignorat, iar cadrele didactice se arată foarte mulțumite de modernizarea spațiilor școlare
„Primăria Baia Mare a dotat, la nivel de oraș, fiecare sală cu proiectoare, table inteligente, laptopuri. Din punctul acesta de vedere, condiții sunt, dar dotarea a luat-o înaintea oamenilor. Degeaba avem tehnologie, ne trebuie oameni care să lucreze cu ea”, a mai declarat Alexandru Tămaș, vicelider SLI MM.
• cadre didactice neafiliate mișcării sindicale s-au alăturat grevei
Și în licee situația a fost identică. Angajații s-au prezentat la locul de muncă, cei mai mulți elevi au rămas acasă.
„Greva generală se desfășoară conform legislației. Colegii care au notificat conducerea unității de învățământ că vor face grevă au venit, desfășoară activități pe care le presupune legislația, cu alte cuvinte asigură securitatea patrimoniului. Marea majoritate a colegilor afiliați la SLI MM sunt în grevă, cu trei excepții, astfel că procentul celor care participă este de peste 95%. Sunt și alți colegi care nu sunt înscriși în sindicat, dar s-au alăturat grevei și e posibil ca, în perioada următoare, și alți colegi să se solidarizeze. Dreptul la muncă este fundamental. Cei care vin la serviciu și nu fac grevă vor desfășura activitățile normal, în unitatea școlară”, a informat Marian Blănaru, lider SLI MM în cadrul Colegiului Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare.
• lecție de democrație pentru elevi
În mod unanim, cadrele didactice jinduiesc la recăpătarea statului social și plata aferentă acestuia, aspecte pare-se ignorate în ultimii ani de întreaga societate.
„Angajații din învățământ nu sunt plătiți conform importanței sociale pe care o reprezintă, au rămas doar vorbe în vânt spusele conform cărora Educația și Sănătatea sunt priorități naționale. Dar nu ne interesează doar partea salarială. Cerem investiții. Să fie o reformă corectă, care să aducă plusvaloare, societatea se modernizează, vorbim de o altă eră digitală, această «finanțare per elev» este, de fapt, o subfinanțare cruntă”, a explicat Marian Blănaru, lider SLI MM în cadrul Colegiului Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare.
Acesta a adăugat faptul că greva generală este și o veritabilă lecție de democrație pentru elevi.
„Când drepturile fundamentale sunt încălcate și ignorate, atunci nu pot decât să îi arăt elevului ce poate face. Adică are dreptul să protesteze”, a spus Marian Blănaru, lider SLI MM.
2.400 lei este salariul unui profesor debutant. Dar nu este cea mai mică remunerație din învățământ. Personalul nedidactic câștigă sub 2.000 de lei, un venit greu de gestionat în contextul economic actual.
Chiar dacă unii prefigurează scenarii sumbre, precum săptămâni întregi de grevă și chiar înghețarea anului școlar, sindicaliștii din Educație spun că durata acestui protest stă, efectiv, în mâinile guvernanților.
Până acum, negocierile dintre Guvern și sindicaliști au stârnit și mai multe tensiuni, iar nemulțumirile nu au fost deloc aplanate. Ba mai mult, mișcarea sindicală a anunțat că, în paralel cu greva generală, angajații din unitățile de învățământ ar putea ieși masiv în stradă…