Înscrierile la bacalaureat – preluate, dar festivitățile – amânate

0
46

Final de liceu pe timp de grevă
Luni, 29 mai, s-a dat startul înscrierii pentru examenul de bacalaureat și, în principiu, cererile elevilor sunt preluate în licee, însă bucuria festivităților de absolvire a fost amânată temporar.
3.257 de elevi de clasa a XII-a din județ, cuprinși în învățământul de zi, sunt așteptați până, în 7 iunie, să se înscrie pentru examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie.
Chestiunea e că aceste zile de înscrieri coincid cu zilele de grevă generală în învățământ, iar în cele mai multe unități de învăță­mânt personalul nedidactic și auxiliar nu desfă­șoară niciun fel de activitate.
La Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare se fac, însă, înscrieri. Cererile-tip au fost completate înainte de debutul grevei, iar în această perioadă se echivalează probele pentru elevii care au atestate.
În schimb, șincaiștii de clasa a XII-a, 200 la număr, au fost nevoiți să își amâne festivitatea de absolvire.
”Am dorit să facem festivitate, dar părerile părinților și copiilor au fost împărțite. Ideea e că nu am putut premia elevii dacă mediile nu sunt încheiate. Puteam, cel mult, răsplăti elevii cu rezultate la olimpiade”, a explicat prof. Leonard Mardar, directorul colegiului.
În contextul grevei anunțate pe termen nelimitat, nesiguri devin și elevii care au fost admiși la universități din alte țări. La Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare, e vorba de circa 70 de astfel de situații. Aceștia trebuie să depună diplomele de bacalaureat până la finalul lunii iulie, dar în cazul unui decalaj al bacalaureatului, această etapă ar putea deveni problematică.
Și la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare se fac înscrieri pentru bacalaureat. Aproape 90% dintre profesori și 98% din personalul nedidactic este în grevă.
”Cererile-tip au fost completate, înscrierile se operează în platformă. Am amânat doar festivitatea de absolvire pe săptămâna viitoare. Și la clasa a VIII-a situația e sub control. Mai mult, au avut loc consultații în online pentru absolvenți, la toate materiile de examen”, a subliniat prof. Simona Sălăjan, directorul colegiului.
Nici la Colegiul Tehnic ”George Barițiu” Baia Mare nu se întâmpină dificultăți în contextul înscrierii la bacalaureat a celor 120 de absolvenți. În această unitate de învă­ță­mânt, rata de participare la grevă se situează undeva la 50%.
La Liceul Tehnologic ”Marmația” Sighetu Marmației, o parte din personalul didactic auxiliar a renunțat la grevă odată cu începerea înscrierilor pentru bacalaureat.
”Interesul elevilor e peste interesul nostru”, a punctat prof. Adriana Vescan, directorul liceului adăugând că și aici s-a amânat, temporar, festivitatea de absolvire pentru cei 160 de elevi.
”În condițiile date de grevă, mediile nu au fost încheiate. Nici măcar diplomă de absolvire nu putem da elevilor”, a mai spus prof. Adriana Vescan.
Chiar dacă tot personalul nedidactic este în grevă, la fel și 65% dintre profesori, la Liceul ”Marmația” continuă activitatea. Elevi și cadre didactice se implică în ”Campionatul reciclării”, liceul sighetean regăsindu-se în etapa de vot online la ni­vel național. Mai mult, a continuat pregătirea online la disciplinele de bacalaureat.
”Înscrierea la bacalaureat se derulează în condițiile specifice grevei. Deocamdată, nu sunt probleme de întârziere, singura situație e dată de neîncheierea mediilor. Mai mult, profesorii care predau disciplinele pentru bacalaureat au continuat pregătirea cu elevii. Cu toții așteptăm să se clarifice rapid această situație”, a declarat prof. dr. Ligia Duruș, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie pentru sesiunea iunie-iulie de bacalaureat până în 9 iunie, cu excepția zilelor de 1, 2, respectiv 5 iunie, declarate libere la nivel național. Probele bacalaureatului vor începe în 12 iunie.
La clasa a VIII-a, înscrierea pentru Evaluarea Națională se va derula între 6 și 9 iunie, probele scrise urmând să aibă loc între 19 și 22 iunie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.