„Filatelia este o știință umană și frumoasă”

0
72

Pasionat de filatelie, Leonard Alexandru Pop vrea să inițieze și alte persoane în domeniu
În fiecare vineri, la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare se desfășoară un cerc filatelic, coordonat de inginer Alexandru Leonard Pop. Pasionat de filatelie, Leonard Alexandru consideră că acest domeniu reprezintă „un material didactic auxiliar valoros”.
Alexandru Leonard Pop recunoaște că, pentru el filatelia „este o pasiune, o știință și un sport, toate la un loc”. Pentru el, timbrele sau mărcile poștale sunt opere de artă miniaturale, dar și adevărate „comori” din care poți învăța multe: de la istorie, geografie până la științele naturii, transporturi, tehnologie etc.
„Este o preocupare instructivă și utilă, în special pentru elevi și tineret, dar deschisă pentru oricine. Timbrele, sau mărcile poștale, au evoluat astăzi în adevărate opere de artă miniaturale, fiind ambasadoare ale artei de primă importanță. În timp ce timbrele vechi, tipărite acum aproa­pe două secole, au devenit comori prețioase pentru colecționari și mu­zee filatelice, atingând valori impresionante, timbrele actuale sunt accesibile oricăruia. Copiii pot învăța multe din filatelie, deoarece timbrele prezintă subiecte variate din domeniul geografiei, istoriei, științelor naturii, transporturilor, tehnologiei și altele. Un timbru din Australia cu efigia unui cangur, de exemplu, poate stârni curiozitatea copiilor și dorința de a afla mai multe despre acest animal, despre țara în care trăiește și despre alte detalii interesante. Portretele personalităților de marcă prezentate pe timbre îi fac pe copii să se întrebe cine au fost aceste persoane remarcabile, cum ar fi Pasteur, Edison, Ștefan cel Mare, George Enescu, Mihai Eminescu și multe altele. Timbrele cu teme tehnice îi apropie pe copii de realitățile științifice, fiind în același timp interesante și frumoase”, a punctat inginer Leonard Alexandru Pop.
Coordonatorul cercului de filatelie de la Biblioteca Județeană este de părere că e important ca tinerii să se apropie de acest domeniu, la fel și cadrele didactice care se pot folosi de acest material didactic în vederea educației elevilor.
„Filatelia modernă dezvoltă gustul pentru frumos al tineretului și îi îndrumă spre noi trăiri și cunoașteri. Aceasta aduce suflete din diferite părți ale lumii împreună, iar o scrisoare poate parcurge distanțe uriașe în câteva zile. Privind un clasor de timbre frumos aranjat sau un album bine organizat, simți o adevărată plăcere în fața tuturor acestor minunății colorate adunate acolo: picturi celebre, pești exotici, flori variate, avioane, vapoare, toate tipărite pe mici petecuțe de hârtie – timbre poștale adunate cu multă răbdare și migală de către colecționari, atât adulți, cât și copii. Aceasta ne conduce la concluzia că filatelia este cu siguranță o știință, una umană și frumoasă. Este important să ne străduim să o cunoaștem cât mai bine și să o promovăm în rândul cât mai multor oameni. Cred că dascălii din școlile din România ar trebui să (re)sprijine filatelia și să încurajeze activitatea micilor colecționari, fără a compromite însă timpul necesar pentru învățare. Filatelia poate fi considerată un material didactic auxiliar valoros”, a adăugat Alexandru Leonard Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.