Una dintre marile probleme ale Statului Român, acum, e lipsa banilor. Cumva, banii românilor intră într-o gaură neagră (nu la modul pervers…) și nu mai ies. Nu discutăm aici și acum de salarii, de pensii speciale, de Solitaire. Avem a vă arăta trei cazuri/situații din Maramureș, care ne arată nouă, celor mici, plătitori la zi a tuturor taxelor, cum curg banii aiurea și mai ales degeaba. Studiu de caz de risipit bani publici, da?
Amendă de 60.000 de lei de la Stat la Stat!
Râdem, glumim, dar nu e de râs, nu e de glumit. Din cauza unor conflicte deschise între conducerile Parcului Național Munții Maramureșului și a Primăriei Repedea, ultimii au primit o amendă de 60.000 de lei. Evident, contestată în instanță, deci alți bani cu avocați, taxe etc. În perioada Paștilor, la Repedea au fost inundații. Comuna a avut pagube de jumătate de milion de lei, raportate la Situații de Urgență, dar bani nu s-au primit. Se așteptau, așa că au pus mâna să repare ce pot. Au reparat drumuri în regie proprie, au cerut balast din râu de la Apele Române, au primit aviz de exploatare. Au pus chiar tablă la locul excavărilor. Legea spune că autoritățile locale primesc pietriș din râuri în caz de situații de urgență. Numai că administrația Parcului s-a simțit ignorată, așa că a dat Primăriei o amendă de 60.000 de lei pentru că nu au cerut aviz Parcului Național!!! Acum, se judecă, sunt în instanță. Sunt sau nu bani publici risipiți? Noi zicem că sunt.
Doi la mână: avizul de coexistență
Asta una e anonimă, dacă ne înțelegeți, am aflat-o de la oameni de bine, dar care nu s-ar expune. Ca să nu justifice faptul că nu prea mai are bani de investiții, Statul tărăgănează pornirea investițiilor promise, unele semnate, cu mare pompă și fală, pe la ministere. Cum să faci asta, să tragi de timp, ba și să mulgi un leu de la autoritățile locale? Fără să sune a jaf? „A apărut de undeva, din eter, Studiul de coexistență, pentru un aviz Electrica. Atenție, noi facem un drum, îl asfaltăm. Drumul exista poate de sute de ani, dinaintea rețelelor electrice, doar îl asfaltăm, cu bani guvernamentali. Pentru aviz, trebuie acest studiu, care durează între 3-6 luni, în care se constată… evident… că drumul și rețeaua electrică pot coexista. Atenție, studiul acesta costă 60.000 de lei plus TVA!!! Sunt salariile din primărie pe o lună. Să nu uităm că mai vin avize de Ape, Mediu etc.”, cităm din anonim de bună-credință. Sunt bani publici risipiți? Și încă cum!!!!
Gunoi cu gunoierele parcate în curte
Al treilea exemplu îl găsim la Ulmeni, de unde încă așteptăm un răspuns al edilului. Am ieșit din județ pe la Țicău, unde pe marginea drumului era gunoi stivuit „savant” pe marginea drumului județean, dar nu lângă containere, ca de obicei, ci la podețul unui pârâu ce se varsă în Someș. Putem pune pariu pe ce vreți dvs. că acel gunoi urmează să zboare, peste noapte, în râu!!! Era stivuit acolo, fățiș. Bun. Teoretic, aici nu e risipă de bani, nu? Vine sau nu salubrizarea județului, Primăria plătește. Dar de ce să plătească?? Primăria Ulmeni, la fel ca cea din Târgu Lăpuș a câștigat odinioară, pe fonduri europene, o linie de mașini nou-nouțe de salubrizare, cu care a deservit mare parte din Țara Codrului, nu doar orașul. Ceva, pe traseu s-a rupt, așteptăm să ne răspundă edilul la telefon, dar bănuim… nu s-au mai primit avize pentru serviciu de salubrizare, din cauza opoziției unicului ofertant de servicii de salubrizare. Care a acceptat firme terțe doar unde nu le era rentabil, gen Valea Izei, Vișeu-Borșa etc. Ce fac utilitarele Ulmeniului? Ruginesc încet, într-o parcare, ascunse de ochii lumii. Risipă de bani? Evident.
Și pentru că abia ce ne-am încălzit, vom reveni cu exemple de management monstruos al banului public. Nu pe ideea că de nu era la ei, banul era la noi, nu suntem nici absurzi, nici puerili. Doar să se știe că înțelegem fenomenul.