„Matematica merită tot efortul” (Victor-Vasile Dragoș)

0
1050

În perioada 18 iunie – 4 iulie a acestui an, Victor-Vasile Dragoș, elev în clasa a IX-a B la Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare, a participat la prima tabără internațională de matematică organizată la Beijing – China de BIMSA. Această tabără, care se dorește de acum să fie organizată anual, își propune să pregătească elevii care participă la olimpiada internațională de matematică.

Au fost prezente loturi de câte șase tineri matematicieni din 23 țări, în total 27 de echipe de câte 6 elevi (China fiind țară gazdă a participat cu 4 echipe).
Din România a participat o echipă pregătită și selecționată de Fundația Upper Education, prin implicarea deosebită a domnilor Lioara Ivanovici și Adrian Dragomirescu. În cadrul fundației se oferă gratuit cursuri de matematică de tip IMO, susținute de foști olimpici români și de profesori prestigioși, pe tot parcursul anului școlar. Victor a întrunit criteriile de selecție și acum poate împărtăși din experiența sa.

• printre cei cei tineri participanți

Reporter: Ce îți vine prima dată în minte când de gândești la tabăra de la Beijing?
Victor-Vasile DRAGOȘ: Sunt multe de spus, dar mai întâi trebuie să remarc nivelul academic ridicat al cursurilor și seriozitatea cu care a fost organizat programul. Deși s-a numit tabără, cred că ar fi fost mai potrivit termenul de cantonament.
Timp de două săptămâni și jumătate am avut dimineața cursuri, urmate de sesiuni de aprofundare după prânz, iar tot a doua zi, câte un test de evaluare. Au fost lectori foarte buni, printre care îi amintesc pe: Cezar Lupu, Andrei Bud, Octav Drăgoi, Tudor Popescu, Anca Sfia, Navid Safaei (Iran), Zilin Jiang, Wu Leo (China), Joao Cesar Campos Vargas (Brazilia), Zho Qun Song (Canada), Teodor von Burg (Serbia), Stijn Cambie (Belgia) etc.
Programul s-a terminat cu un concurs de tip IMO, la care am obținut medalia de bronz, rezultat care îmi dă încredere pentru viitor, având în vedere că am fost printre cei mai tineri, majoritatea participanților având între 18 și chiar 20 ani, fiind din echipele de internațională din țări cum ar fi Polonia, Mexic, Canada, Iran, Brazilia etc.

• lecții de matematică la centrul de cercetare BIMSA

R.: Cum au fost structurate cursurile?
V.V.D.: Dimineață, după micul dejun de la hotel, ne urcam în autocarele care ne transportau spre universitatea/ centrul de cercetare BIMSA unde se desfășurau lecțiile de matematică.
Fiind în jur de 150 elevi participanți, eram împărțiți în 9 grupe/ săli de clase, iar fiecare profesor venea să predea la o anumită grupă o dată sau de 2 ori. Noi am fost în aceeași grupă cu thailandezii, așadar cu ei am socializat cel mai mult la începutul taberei.
Aveam două cursuri în fiecare dimineață, cu o pauză de 10 minute, după aceea aveam timp o oră să luăm masa la cantina universității și, de la ora 13,10 până la 17,40, am susținut o dată la două zile un test de antrenament pentru internațională, la fiecare din cele patru capitole: algebra, combinatorică, geometrie și Teoria numerelor, fiecare test conținând câte trei probleme.
Luam cina tot la univeristate și, după aceea, puteam alege să ne întoarcem la hotel, sau să stăm să mai aprofundăm în sălile de clasă ce am făcut în ziua respectivă.
În zilele când nu aveam teste de antrenament, după masa de prânz, ne întorceam în sălile de clasă și instructorul clasei ne spunea soluțiile problemelor din ziua precedentă la test, iar după aceea trebuia să ne corectăm lucrările între noi.

• profesori dintre laureați Fields – echivalentul premiului Nobel la matematică

V.V.D. Ne întorceam mai repede la hotel, în jur de 17, luam cina, iar de la 18 puteam participa în sala de conferințe a hotelului la niște seminarii despre matematică abstractă, fizică, cercetare, susținute de mari personalități ale facultăți Tsinghua (cea mai titrată din China), unii dintre profesorii care ne-au vorbit fiind laureați Fields (echivalentul premiului Nobel la matematică) Shing-Tun Yau -1982 și Caucher Birkar – 2018.
Un alt aspect important a fost atmosfera care s-a creat: toți eram pasionați de matematică și e mai plăcut să lucrezi împreună cu alții, să ai cu cine schimba idei. Am avut prilejul să cunosc tineri din toată lumea și mă bucur că am putut chiar să mă împrietenesc cu unii dintre ei – din Thailanda, Polonia, Italia, Bulgaria, Mexic, Estonia, Iran, Canada, Serbia, Africa de Sud – să discut pe diverse teme de cultură, sport, istorie… De asemenea, i-am cunoscut mai bine pe colegii de la Upper School, cu care am descoperit mai multe interese comune.
R.: Vi s-a oferit prilejul să cunoașteți puțin și China?
V.V.D.: Desigur! În weekend am luat o pauză de la studiu. Am vizitat universitatea Tsinghua din centrul Beijingului, care avea o suprafață de 4,5 km2.
Am avut șansa de a o vizita chiar în ziua festivității de absolvire. Ne-am plimbat de-a lungul campusului. Erau foarte multe terenuri de sport, totul era foarte verde cu toate că erau 40 de grade.

• organizare impecabilă a întregului sejur

V.V.D.: Am avut un seminar despre avantajele pe care le-am avea dacă am merge să studiem acolo. De doi ani universitatea și-a făcut un plan de aduce cât mai mulți studenți străini cu toate că, momentan, sunt doar… doi în toată facultatea.
Dacă la o universitate prestigioasă din occident un elev medaliat cu aur la olimpiada internațională de matematică nu are garanția că poate primi bursă, astfel ar trebui să plătească 60.000-80.000 dolari pe an, la Tsinghua este admis instant și primește 20.000 dolari pe lângă cazare și masă ca să studieze acolo.
Nu a lipsit vizita la Marele Zid, o construcție fabuloasă, care ne-a impresionat pe toți. Am vizitat stadionul și satul olimpic care a găzduit sportivii de la Jocurile Olimpice de vară din 2008 și de iarnă din 2022.
Am remarcat imensitatea Beijingului, distanțele mari, autostrăzile suspendate, dar și faptul că e o lume diferită de a noastră – limba foarte diferită, oamenii de pe stradă mirați să vadă europeni, mâncarea.
Nu în ultimul rând, trebuie să precizez organizarea impecabilă a întregului sejur: începând de la cazarea foarte bună, în hotel de patru stele, câte doi în cameră, transportul cu autocare spre universitate, sălile de curs cu toate dotările, concursul și dineul festiv cu oferirea premiilor. Gazdele au avut mulți voluntari, vorbitori de limbă engleză, care ne-au fost în permanență alături și ne-au ajutat.
Ce trebuie să subliniez cu bucurie este că am avut plăcerea să-l cunosc pe directorul academic al taberei – pe domnul profesor Cezar Lupu, care ne-a inspirat pe toți și ne-a dat încredere în forțele noastre.
A fost o experiență extraordinară care mi-a demonstrat că matematica merită tot efortul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.