În Maramureș Peste 1.500 de cazuri de violență domestică în doar opt luni

0
29

În perioada ianuarie – august a.c., polițiștii maramureșeni au fost solicitați, prin 112, să intervină la aproximativ 1.550 de cazuri de violență domestică, arată un raport al IPJ Maramureș. În aceeași perioadă, din ordinele de protecție provizorie emise de polițiști, 84,78% au fost confirmate de procurori și 50% au fost, ulterior, transformate de instanțele judecătorești în ordine de protecție. Referitor la nerespectarea ordinelor de protecție, au fost sesizate 41 de infracțiuni, cu două mai mult față de primele opt luni ale anului 2022.

• “astfel de fapte sunt tot mai aspru pedepsite”

“Săptămâna aceasta, o băimăreancă a fost agresată fizic de soțul ei în maniera în care a fost nevoie de intervenția unui echipaj SMURD. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, ca ulterior instanța să decidă arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Actele de violență în familie nu pot fi trecute cu vederea. Familia trebuie să fie locul în care fiecare om își găsește liniștea și echilibrul pentru a funcționa armonios în societate. De aceea, astfel de fapte sunt tot mai aspru pedepsite”, transmite IPJ Maramureș.
Polițiștii încurajează victimele să sesizeze poliția ori de câte ori se simt în pericol pentru ca episodul de violență să nu aibă un deznodământ tragic sau să nu fie urmat de un alt episod cu un deznodământ tragic.
Victimele violenței domestice, în situații de urgență, au la îndemână Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Acestea pot să se adreseze poliției și ulterior, pentru a face o plângere.

• instituții care vin în sprijinul victimelor

“Victimele violenței în familie trebuie să știe că polițistul care intervine la fața locului poate emite un ordin de protecție provizoriu, în baza unui formular de evaluare a riscului, astfel, dacă viața și integritatea fizică ori libertatea ei sunt puse în primejdie, agresorul este evacuat din locuință și obligat să păstreze o distanță minimă stabilită față de victimă, pentru o perioadă de 5 zile. În acest timp victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție care poate fi emis pentru o perioadă de până la 6 luni de zile”, explică IPJ Maramureș.
O altă instituție care vine în sprijinul victimelor violenței în familie este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului. Aceasta le pune la dispoziție locuințe protejate, două centre maternale, consiliere psihologică/ vocațională, grupuri suport.
Perioada pentru care victimele violenței domestice pot fi găzduite în locuințele protejate este de până la un an de zile.
De asemenea, victimele se pot adresa și Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice care oferă găzduire pentru maximum 6 luni de zile. Centrele de primire în regim de urgență asigură pe lângă găzduire, asistență familială atât victimei, cât și minorilor aflați în îngrijirea acesteia, protecție împotriva agresorului, asistență medicală, hrană, consiliere psihologică și consiliere juridică. Adresa locuințelor protejate, precum și a centrelor de primire este secretă publicului larg.

• pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani

Totodată, există și o aplicație gratuită, concepută pentru victimele violenței domestice, numită Bright Sky, care poate fi descărcată în orice telefon de pe Play Store și un număr de telefon în regim gratuit și nonstop, de tip Help Line: 0800500333.
“Agresorii trebuie să știe că violența în familie este infracțiune și se pedepsește.
Pedepsele pentru faptele de amenințare, hărțuire, lovire sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice, omor, dacă sunt comise asupra unui membru al familiei, se majorează cu o pătrime. Ultimele modificări legislative prevăd că, dacă pe numele agresorului a fost emis un ordin de protecție provizoriu de către polițist sau un ordin de protecție de către instanță și este încălcat, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”, conchide IPJ Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.