Poetele Rodica Brad Păuna și Olimpia Danci și-au lansat recent la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, volumele bilingve “Nu m-ai scos din coasta ta”/„Non mi hai tirato dalla tua costola”, respectiv „Pahar de dragoste gol”/„Coppa vuota d`amore”, apărute la Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2023.
A fost o sărbătoare editorială încărcată de emoția venită din cele două suflete feminine ce și-au așternut trăirile în poezie.
„Volumul Rodicăi Brad Păuna include o poezie de analiză, analiză spectrală unde luciditatea se ridică puțin deasupra sentimentelor. Avem de-a face cu un discurs poetic generos, dar discret”, a punctat editorul Gabriel Cojocaru.
Făcând referire la volumul Olimpiei Danci, editorul Gabriel Cojocaru a remarcat că „poeta încearcă să ne povestească despre lucrurile din oglindă care nu se văd. Fără să vrea își dezgolește oglinda sufletului într-un discurs spontan. E foarte multă trăire în această poezie. Există chiar și un suflu metafizic”.
La rândul său, profesorul și poetul Gheorghe Mihai Bârlea a adăugat că „avem două poete cu două cărți de poezie prin care se definesc destul de precis ca registru și expresie estetică. Sunt și propriile lor traducătoare. Suntem tentați uneori când citim să înțelegem poezia și prin experiențele personale ale autorilor, în cazul de față a autoarelor. Dacă ar fi să mă refer la Rodica Brad Păuna, parcă sugerează o polemică cu mitul adamic. Pretinde a afirma un tip de autonomie existențială și estetică. Avem de-a face cu o poezie extrem de matură. Aș situa-o în universul poeziei feminine la un nivel înalt. Cred că excelează prin acuratețe, dar în același timp printr-un imaginar lingvistic și un imaginar poetic cu totul remarcabil. Olimpia Danci și ea demonstrează că nu am dat Italiei doar femei care să fie înlocuitoare la anumite munci, plecate prin meandrele destinului, ci și oameni care își afirmă personalitatea intelectuală și creatoare”.
Moderatorul evenimentului a fost poetul Nicolae Scheianu. El a completat că Rodica Brad Păuna „este o poetă cu experiență lirică destul de cuprinzătoare. Este o poetă autentică, nu mimează poezie, ci trăiește și scrie o poezie de substanță, cu note personale, cu trimiteri culturale și metafizice personale. Versurile sunt expresive, curg firesc și spun câte ceva. Olimpia Danci scrie o poezie mai introvertită despre sine, cu sine într-o lume agitată, asupritoare, cu puține locuri de răgaz și contemplare. E o poetă mai citadină, nevoită să asculte orașul forfotind în preajma ei, nevoită să-și reprime trăiri și gânduri, sentimente și porniri sufletești de dragul conveniențelor sociale”.