„Muzica mă face fericit!” (Rareș Bretan)

0
297

Are 11 ani și spune categoric “Muzica mă face fericit!” Cu nenumărate premii obținute la festivaluri din țară, apariții televizate și videoclipuri filmate, Rareș Bretan își dorește ca, prin melodiile sale, să ducă mai departe tradițiile și cântecul popular de pe frumosul plai codrenesc.

Rareș este elev al Școlii Gimnaziale “Dimitrie Cantemir” Baia Mare, iar înclinația pentru cântec i-a fost descoperită când era mic.
„Pasiunea mea pentru muzică a început încă de mic copil, iar, mai apoi, elev fiind, doamna în­vă­ță­toare Elena Mureșan mi-a descoperit această înclinație către muzică. Părinții, observând și ei plăcerea mea de a cânta și fredona melodii, m-au înscris la ore de canto popular”, povestește Rareș.
Astfel, la vârsta de nouă ani, Rareș a început cursurile de canto, sub îndrumarea profesoarei Lorena Șut, pe care le continuă și în prezent în cadrul Școlii de Muzică “Crescendo”.
În acest timp, Rareș a participat la numeroase concursuri, festivaluri și spectacole unde a bifat foarte multe premii. Cel mai mult se mândrește cu: Festivalul Național” LIRA” 2021 – Premiul I; Festivalul “Pe sub poala codrului” 2021 – Premiul II; Festivalul Tinereții, Mangalia 2022 – Premiul I Folclor; Festivalul Tinereții, Mangalia 2022 – Premiul II Creație Folclor; Festivalul Național “LIRA” 2022 – Premiul I.
„Am avut bucuria să particip la foarte multe spectacole unde am întâlnit mari artiști ai muzicii populare. Am fost, de asemenea, la numeroase emisiuni la posturi de televiziune, iar satisfacția mea a fost deosebită când, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reușit să filmez videoclipul la piesa mea «Io-s fecior mândru codrean». Este o piesă care mă reprezintă, de aceea am ținut ca videoclipul să fie filmat în zona Codrului, pe care o reprezint cu multă mândrie”, mărturisește Rareș.
Un alt videoclip în care Rareș este protagonist, la melodia “Mi s-o dus bade dorul”, transpune un frumos duet alături de colega sa de cântec Lăcrimioara Petruș.
Totodată, Rareș a avut bucuria să filmeze și două colinde frumoase: Colinda feciorilor și Ler Domnului Ler.
„Am o colaborare frumoasă și de suflet cu artistul de muzică populară Ionuț Uivaroși, și el reprezentant al zonei Codrului, care mi-a oferit sprijin implicându-mă în multe spectacole, emisiuni TV și concerte. La inițiativa lui, tocmai am înregistrat, alături de «Grupul Codrenii», o frumoasă melodie «Noi din a codrului vatră», urmând să filmăm și videoclip”, punctează Rareș.
Ca planuri de viitor, Rareș vrea să urmeze Școala Populară de Artă “Liviu Borlan” și Colegiul de Arte.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.