Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș a anunțat finalizarea proiectului „Pregătit pentru viitor”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea șanselor de ocupare și îmbunătățirea situației a 1.051 tineri NEETs, șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidența în județele Iași și Maramureș, prin implementarea de servicii integrate și flexibile de ocupare pe piața forței de muncă. Pe perioada derulării proiectului, s-au înființat 18 afaceri, fiind create 24 de locuri de muncă, iar valoarea totală a ajutorului de minimis acordat a fost de 2.187.628 lei.
”Prin implementarea proiectului s-au creat noi oportunități pentru tinerii NEETs, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani fără loc de muncă și care nu urmează o formă de învățământ sau un program de formare profesională. Astfel, tinerii identificați și înscriși în cadrul proiectului «Pregătit pentru viitor» din cele două regiuni de implementare, Nord-Est și Nord-Vest, au avut posibilitatea să participe la servicii specializate pentru stimularea ocupării, respectiv medierea muncii, la programele de formare profesională gratuite organizate în cadrul proiectului și să obțină o calificare recunoscută la nivelul Uniunii Europene și ulterior să-și găsească locul de muncă dorit”, a precizat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş (AJOFM), Oana Oşanu.
În urma implementării proiectului, 719 persoane au fost înscrise în grupul țintă al proiectului (365 din mediul rural, 47 de romi și 9 persoane cu dizabilități). Au fost organizate 21 de cursuri de calificare, gratuite la care au participat 380 de persoane, certificatul de calificare fiind obţinut de 313 cursanţi. Alte 812 persoane au fost mediate, 327 au fost angajate, iar 77 au fost îndrumate spre un loc de muncă. În plus, în Maramureş au fost organizate 3 burse ale locurilor de muncă, în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Borşa. Pe de altă parte, s-au derulat 25 de workshopuri pe teme de nediscriminare unde au participat 562 de persoane, iar 93 de persoane au fost implicate în cursuri de antreprenoriat (77 de persoane certificate).
„Partenerii privați din cadrul proiectului din cele două județe partenere au implementat și susținut antreprenoriatul în rândul tinerilor înscriși în proiect. Tinerii NEETs înscriși la cursurile de antreprenoriat, organizate în Maramureș și Iași, și-au dezvoltat competențele și aptitudinile antreprenoriale astfel încât 36 de tineri si-au înființat propria afacere în domeniul de activitate ales”, a adăugat Oana Oşanu.