Hramul Paraclisului Episcopal din Baia Mare

0
41

Marţi, 21 noiembrie 2023, în ziua praznicului Intrarea în biserică a Maicii Domnului, hramul Paraclisului din Centrul Eparhial din Baia Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit aici împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, cu ocazia hramului.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Adrian Morar, referent social, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcpale „Sfânta Treime”, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului Vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector social, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

Cuvântul de învăţătură

„Praznicul împărătesc al Intrării Maicii Domnului în biserică este prima sărbătoare importantă aşezată de Sfinţii şi de Dumnezeu purtătorii Părinţi ai Bisericii în interiorul Postului Crăciunului, aproape de începerea lui, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De ce este aşezată în Postul Crăciunului? Pentru că Maica Domnului va deveni Biserică Sfinţită şi Rai Cuvântător, care va purta în sânul ei cel preacurat pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, iar rânduiala Bisericii este aceasta: că începând cu această sărbătoare bucuria Naşterii Domnului începe să primească conţinut. Pentru prima dată în slujbele din Postul Crăciunului se cântă, la Utrenie, la canonul Utreniei, catavasiile Naşterii Domnului, care încep atât de frumos: „Hristos se Naşte, măriţi-L! Hristos din Ceruri, Întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Cântaţi Domnului tot pământul şi cu bucurie lăudaţi-L, popoare, că s-a preaslăvit!” Când eram frate la Mănăstirea Rohia, în urmă cu peste patru decenii, când începeam să cântăm în strană această cântare ne cuprindea o mare bucurie: ştiam că se apropie Crăciunul, că am intrat în atmosfera praznicului bucuriei. Aşa se numeşte praznicul Naşterii Domnului. Pentru că Naşterea lui Hristos bucurie a vestit la toată lumea ca şi naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Despre ce este de vorba în sărbătoarea de astăzi, aşezată de Sfinţii Părinţi în 21 noiembrie? Noi nu avem foarte multe informaţii despre naşterea Maicii Domnului, nici despre parcursul vieţii ei, până la Buna Vestire, zugrăvită atât de minunat de către Sfântul Evanghelist Luca, cu episodul Bunei Vestiri în chilia din Nazaretul Galileii. Acolo, unde Maica Domnului, întoarsă de la templu, se ruga şi lucra cu mâinile ei. Darurile lui Dumnezeu se primesc în genunchi, nu se primesc în stare de indiferenţă sau în stare de păcătoşenie. Da, există harul lui Dumnezeu, care se poate coborî peste oamenii păcătoşi, ca să le şteargă şi să le spele păcatele. Aeasta se întâmplă în taina spovedaniei sau pocăinţei. Dar darurile cele mari ale lui Dumnezeu şi salvarea de la El şi semnele cele minunate se primesc în stare de evlavie smerită şi de rugăciune sporită. Deci, nu ştim din paginile Sfintei Scripturi multe lucruri, însă Biserica lui Hristos, prin Sfinţii Părinţi, a ridicat vălul şi ne-a lăsat în paginile Sfintei Tradiţii, care, pentru noi, Biserica lui Hristos este deopotrivă de Sfântă şi de plină de adevăr ca şi Sfânta Scriptură.”

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.