22 de primării, date în judecată de asistenții persoanelor cu handicap

1
181

Asistenții persoanelor cu handicap din Maramureș au dat în judecată 18 primării din județ. Alte 4 primării maramureșene vor fi acționate în instanță în această săptămână. Îngrijitorii persoanelor cu dizabilități cer printre altele sporul pentru suprasolicitare neuropsihică.
Inițial, îngrijitorii persoanelor cu dizabilități au solicitat acordarea sporului de 15% pentru condiții periculoase/vătămătoare, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că asistenții persoanelor cu handicap nu pot beneficia de acest drept.
Cartel Alfa Maramureș la care este afiliat Sindicatul Asistenților Persoanelor cu Handicap a avut o lună intensă din punct de vedere juridic. La începutul lunii decembrie a inițiat acțiuni în instanță pentru 10 primării, inclusiv pentru orașe ca Baia Mare și Baia Sprie. În 13 decembrie a mai dat în judecată alte 8 primării printre acestea figurând Dragomirești, Seini, Tăuții Măgherăuș, Dumbrăvița, Lăpuș, Poienile de sub Munte, Strâmtura, Șișești. În această săptămână alte 4 primării vor fi acționate în instanță: Bicaz, Copalnic Mănăștur, Cernești, Târgu Lăpuș.
Asistenții persoanelor cu handicap își cer sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, dar și sumele reprezentând voucherele de vacanță și banii de concediu. „Când spunem bani de concediu facem referire la o indemnizație pe care bolnavul o plătește unui alt îngrijitor pe perioada în care asistentul personal e în concediu. În cazul voucherelor de vacanță, cerem plata acestora inclusiv pe 2022”, a spus liderul Cartel Alfa Maramureș, Florin Hossu.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.