Un artist şi un preot, noii cetăţeni de onoare ai municipiului Baia Mare

1
233

Consilierii băimăreni vor vota în şedinţa din 26 ianuarie atribuirea a două noi titluri de cetăţeni de onoare. Viceprimarul cu atribuţii de primar, Ioan Doru Dăncuş, este iniţiatorul unui proiect de hotărâre ce vizează acordarea acestui titlu artistului Grigore Leşe. Cel de-al doilea proiect de hotărâre îl are iniţiator pe consilierul local Bogdănel Gavra şi are în vedere atribuirea titlului de cetăţean de onoare preotului lect. univ. dr. Vasile Borca.
Artistul Grigore Leșe s-a născut în 20 februarie 1954, în Stoiceni. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot). Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universită­ții din București și la Universitatea de Muzică București. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului.
Preotul lect. univ. dr. Vasile Borca s-a născut la 22 decembrie 1953, în Mara. Este cel care, în perioada când a ocupat funcţia de consilier cultural în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului (1990-1992), s-a implicat activ în înfiinţarea Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare şi a secţiei de Teologie Ortodoxă, cu două specializări (la început) – Teologie-Litere Limba română şi Teologie-Asistenţă socială – în cadrul Universităţii băimărene. De asemenea, preotul Vasile Borca este ctitor al Schitului „Sfântul Ioan Botezătorul” din staţiunea Izvoare şi iniţiatorul construirii bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din Baia Mare.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.