Parcă s-a ridicat ceața

0
112

Pe 15 martie a fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Eram obișnuiți cu manifestări peste care cobora o ceață care tulbura atmosfera din țară. Pentru liniștea din jurul nostru, românilor li s-a sugerat să umble în papuci de casă prin istorie, în vârful picioarelor dacă vreți, să nu trezim sentimente opuse. Lăsăm de la noi, ziceau unii, că faptele trecutului, pentru binele comun, pot fi îngăduite, dar nu pot fi uitate. Că istoria nu uită! Deșurubată de multe ori, este adevărat! Eu respect zilele emblematice ale națiunilor. Evident și a națiunii maghiare. Că din 1991, Ungaria are trei zile naționale: Ziua Națională este pe 20 august, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan, întemeietorul Regatului Ungariei. Pe 15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ziua din anul 1848 când a fost aprobat Parlamentul modern al Ungariei, iar 23 octombrie ne amintește de Revoluția din 1956.
Le respect pe toate trei, dar unii lideri maghiari suspină de Ziua Națională a României. Treabă-i asta? Cum ziceam în titlu, parcă în acest an s-a ridicat ceața. Deși cu câteva zile îna­inte de 15 martie din secuime s-a auzit cunoscutul ceardaș al autonomiei. Noi ne-am obișnuit cu manifestarea, așa că a intrat în ritualul știut. În semn de respect pentru sărbătoarea din mijlocul lunii martie, președintele României a trimis un mesaj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și s-a întâlnit cu liderii UDMR. Pe 15 martie, a.c., la Sfântul Gheorghe s-a aflat ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care a susținut o conferință de presă. De la început a ținut să spună că guvernul de la Budapesta nu se va amesteca în alegerile din România.
Dar de ce s-ar amesteca? Apoi continuă domnul ministru: „Facem galerie UDMR, deoarece cu cât este mai puternic UDMR-ul în viața politică din România, cu atât în mai mare măsură ne putem baza pe UDMR ca relațiile dintre România și Ungaria să fie mai stabile, mai strategice și mai bune. Din acest motiv, rog cu mare respect maghiarii din secuime, din Ardeal și din toată România, ca un procent cât mai mare să participe la vot în acest an superelectoral din România.” După opinia mea, anul acesta au lipsit formulările ascuțite care întrupau sugestia unor lideri maghiari pentru Transilvania, recursul la istorie. La gândirea medievală, adusă în timpul prezent. Care jignea serios demnitatea românească. Cei care am citit istorie suntem lămuriți. Da, spun că, nu lipsit de aluzii, cuvântul ministrului maghiar merită luat în seamă.
A mai spus că Ungaria respinge candidatura premierului olandez la șefia NATO. Susține un lider din Estul Europei, fără să-i spună numele. E bine și așa! Citesc o știre AFP că s-a conturat o figură în ascensiune a opoziției la Viktor Orban. De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în centrul Budapestei, a avut loc o manifestație coordonată de Peter Magyar, care a spus: „Să creăm o forță căreia să i se alăture toți ungurii bine intenționați care vor să lucreze pentru țara lor.” Agenția care a difuzat știrea a consemnat că manifestația s-a desfășurat fără incidente. În schimb, premierul Ungariei a organizat și el o adunare cu ocazia acestei Zile Naționale și nu a avut niciun cuvânt împotriva opozantului Peter Magyar. În schimb a avut atacuri la adresa conducerii Uniunii Europene, a adversarilor occidentali de stânga, care declanșează războaie, exprimându-și speranța că va avea aliați în lumea occidentală și în America. El mizează pe dreapta europeană și pe americanul Trump.
Mi s-a părut că s-a ridicat ceața, măcar pentru o zi importantă din istoria Ungariei, de pe dealuri și văi din țara vecină ? Cred că ceva s-a luminat pe Dunăre, între Buda și Pesta. Stați liniștiți, dragi cititori, am trecut de vârsta amăgirilor în dragostea liderilor în istorie. Dar un cuvânt calm, când te așteptai să bată vânt, cade bine. Nu-i așa Erji, Mariko, Agnes, Csaba, Piști, Peter, Viktor, Ileana, Maria, Traian, Tudor, Marcu…? Eu așa am văzut în Ziua de vineri că s-a ridicat puțin ceața de pe mijlocul lunii martie. Dă-ne Doamne gânduri bune!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.