Managerul Ansamblului Folcloric Național Transilvania, Iuliana Dragoș, pe punctul de a-și pierde funcția

1
10930

După un adevărat maraton folcloric de 3 zile și după ce a primit cea mai mare distincție eparhială, managerul Ansamblului Folcloric Național Transilvania, Iuliana Dragoș a avut parte de o veste uimitoare: își va pierde scaunul de director din cauză că nu a obținut minimum 9 la evaluarea realizată de comisia Consiliului Județean Maramureș. Astfel, managerul Iuliana Dragoș a primit doar 8,7 la evaluare, nota minimă 9 fiind cea care îi dădea dreptul pentru prelungirea contractului de management.

Semnalele negative la adresa Iulianei Dragoș au fost date încă de anul trecut de conducerea Consiliului Județean Maramureș. După „Hora la Prislop” din 2023, șeful administrației maramureșene, Ionel Bogdan s-a arătat nemulțumit de modul în care instituția culturală s-a implicat în punerea în scenă a festivalului ce atrage anual o participare semnificativă. Deși Ansamblul Folcloric Național Transilvania a primit 400.000 lei pentru „Hora la Prislop”, instituția nu s-a achitat de sarcini, corespunzător, preciza Ionel Bogdan. De altfel, nemulțumiri la adresa manageriatului au existat de-a lungul timpului și din partea altor artiști care au refuzat să mai cânte în spectacolele ansamblului.
Totuși, vestea înlocuirii Iulianei Dragoș de la conducerea ansamblului a stârnit un val de reacții. Primul care a sărit în apărarea Iulianei Dragoș a fost chiar fostul soț, viceprimarul cu atribuții de primar, Doru Ioan Dăncuș care a transmis un mesaj cu iz electoral, lansând un atac public la adresa președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, cerând să nu transforme “uzina” de folclor a Maramureșului în câmp de bătălie electorală.
„La o zi după acest maraton organizat și desfășurat la cel mai înalt nivel, așa cum de altfel se prezintă tot ceea ce Ansamblul Folcloric Național Transilvania face, ați convocat o comisie de evaluare a managerului ansamblului. Comisie formată din oameni a căror singură pricepere în acest domeniu e că au auzit de cuvintele management și artă. Dar au notat, cum a «trebuit», performanțele unui om care s-a dedicat în ultimii 30 de ani acestei entități. Asta la o zi după un eveniment în care ea, Iuliana, alături de echipa sa, a umplut Sala Sporturilor, trei zile la rând, a primit toate aprecierile și recunoștința celor prezenți, a primit admirația publicului spectator care știe și simte ce înseamnă să muncești cu dedicare și pasiune în domeniul acesta al artelor spectacolului. Te îndemn, dragă Iuliana, să-ți cauți dreptatea, să contești procedura de evaluare, inclusiv constituirea Comisiei de concurs” – a transmis Doru Dăncuș.

În apărarea managerului Ansamblului Folcloric Național Transilvania au sărit și alți artiști.
“Doamna Dragoș a fost forța din spatele succesului ansamblului în ultimii 20 de ani, coordonând evenimente de o importanță deosebită, precum cel din weekend-ul care tocmai s-a încheiat în Baia Mare, unde am fost martorii măiestriei și pasiunii sale pentru tradiție, la concertul «65 Aniversar», eveniment care a adunat timp de trei zile mii de suflete care au vibrat la unison”, a spus artista Andreea Ghițiu.

Artistul Ionuț Bledea a menționat că: “Am participat duminică la unul dintre cele mai frumoase spectacole din cariera noastră artistică la Sala Sporturilor din Baia Mare, și asta datorită doamnei director al Ansamblului Folcloric Național “ Transilvania”, Iuliana Maria Dragoș. Un om puternic, care a unit cele 4 sub-zone ale Maramureșului pe scenă, dar mai mult decât atât, a unit oameni, suflete, inimi care au bătut la fel în cele trei zile de regal folcloric. Mereu, Dumnezeu are grijă de oamenii buni, sunt convins de asta. Și mai sunt convins de un lucru, Dumnezeu niciodată nu rămâne dator. Doamne ajută”.

Managerul Iuliana Dragoș s-a abținut să comenteze situația, precizând doar că va contesta rezultatul evaluării.

Surse neoficiale spun că la mijloc este vorba despre bani, instituția având cheltuieli semnificative în organizarea unor evenimente.

1 COMENTARIU

  1. Imi pare nespus de rau ca a fost umbrita activitatea doamnei Iuliana Dragos, din considerente de ordin electoral. Dumneaei nu are nici o vina ca fostul si ambitiosul sot Dancus Doru s- a inscris in cursa electorala pemtru Primaria Baia Mare, vizata si de actualul sef al administratiei judetene si al doamnei Dancus, tanarul Ionel Bogdan. Dar, vorba proverbului,, Doi se bat , al treilea castiga. Deocamdata a pierdut doamna Iuliana Dragos si nu merita un astfel de tratament. Insa , cine stie poate in cele din urma lucrurile se vor limpezi , imixtiunea politicului in administrarie nu este un lucru benefic.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.